O pohár prezidenta ČTS zná harmonogram. Dorazila omluvenka od české jedničky

- Jan Vojkůvka

Turnaj O pohár prezidenta Českého tenisového svazu dostává další obrysy. Určeny byly hrací dny i časy zápasů, které se budou překrývat pouze během úvodního kola obou soutěží. Zároveň dorazila omluvenka od české jedničky Karolíny Plíškové, jež teprve začíná pořádně trénovat po problémech se zády.

Turnaj, který se bude hrát od úterý 26. května do čtvrtka 28. května na kurtech pražské Sparty, tak doznal v pátek drobných změn ve startovním poli. Přesto nadále slibuje velmi kvalitní podívanou.

„Těší mě, že se v akci předvedou všichni čeští hráči, kterým to situace dovolí,“ uvedl prezident ČTS Ivo Kaderka. „Díky tomu nás čeká ojedinělá podívaná. Díky síle českého tenisu a rychlosti, s jakou jsme akci připravili, se do Prahy dívá celý tenisový svět. Je to pro nás čest i výzva. Věřím, že i tenis přispěje k postupnému navracení naší společnosti k normálu.“

Zatímco mužská část, ve které se představí Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva, Michael Vrbenský, Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka, zůstala beze změn, v ženské části se omluvila Karolína Plíšková.

„V posledních týdnech jsem léčila zraněná záda a teprve postupně zvyšuji tréninkové dávky. Až o víkendu přijede trenér Vallverdu a začnu naplno trénovat, na ostrý zápas se teď necítím,“ uvedla třetí hráčka světového žebříčku.

Kromě Petry Kvitové, Karolíny Muchové, Barbory Strýcové, Kateřiny Siniakové, Kristýny Plíškové a Barbory Krejčíkové, se na kurtech pražské Sparty představí ještě Lucie Hradecká a také talentovaná Linda Fruhvirtová.

„Těší mě, že jsme se na Spartě ještě před prázdninami dočkali tenisového turnaje, navíc s takovým obsazením, s největšími hvězdami českého tenisu,“ těší ředitele turnaje a TK Sparty Praha Davida Trundu. „Organizace a přípravy nejsou v dnešní době jednoduché, ale děláme vše pro to, aby akce splnila všechna nařízení, ale hlavně očekávání hráčů a tenisových fanoušků.“

Ve startovním poli schází kromě Plíškové také Markéta Vondroušová a Marie Bouzková, jež se vrací ze Spojených států až na začátku června.

„Ve dnech turnaje se stěhuji a vrcholí má příprava na maturitu, tak jsem se omluvila, ale s účastí v týmové soutěži, až budu mít vše za sebou, již počítám,“ řekla Vondroušová ke své absenci.

Samotný turnaj bude třídenní. Muži budou hrát na antuce a ženy na tvrdém povrchu. V úterý se budou hrát dopolední (od 10:00) a odpolední (od 14:00) bloky, během nichž se odehrají vždy dva zápasy žen a mužů, jež se budou mezi sebou překrývat.

Středeční semifinálový program bude zahájen v 10:00 zápasem mužů, přičemž následovat bude první ženské semifinále, druhé mužské a program zakončí druhé ženské semifinále, které nezačne dříve než ve 14:30.

Ve čtvrtek se od 12:00 odehraje finále mužského turnaje. Vrchol ženské soutěže je na programu od 14:00.


Galerie