Nejmladší vítěz turnaje ATP za 8 let. Můžu být hrdý, říká o úspěchu v Petrohradu Zverev

- David Soumar

O úspěchu mladého Němce Alexandra Zvereva na turnaji v Petrohradě se mluví po celém tenisovém světě. Pár dní po zisku trofeje se tenisová hvězda budoucnosti o svém triumfu rozpovídala. „Je to určitě něco speciálního – porazit v semifinále Tomáše Berdycha a následně Stana Warinku, vítěze US Open. Můžu na sebe být více než jen hrdý,“ říkal v rozhovoru pro atpworldtour.com nejmladší vítěz turnaje ATP od roku 2008.

Jaký to byl pocit stát na kurtu s pohárem, první trofejí z ATP World Tour v kariéře? 

Samo o sobě je to skvělé. Když se ale k tomu ještě přidá, že se to povedlo už v tomhle věku… Do tohoto okamžiku jsem o takových chvílích jen snil. Nyní jsem pyšný. 

Napadlo vás vůbec ve vašich devatenácti letech, že byste mohl získat trofej na takovém turnaji? 

Už jsem byl párkrát ve finále, takže mě od titulu dělil skutečně jen kousek. Ale představit si sebe, jak stojím s trofejí a přijímám gratulace, to jsem mohl jen těžko. Je to skutečně něco speciálního. 

Jako malý jste ale asi o takových okamžicích snil… 

Určitě. To je přece sen každého tenisty – vyhrávat velké turnaje. 

Co jste změnil oproti vašem předchozím finálovým vystoupením – v Nice a Halle? 

V Nice jsem už byl pěkně unavený. Řekl bych, že jsem před finále na kurtu strávil snad dvanáct hodin. Skoro pokaždé jsem musel bojovat ve třech setech… V Halle byla šance, tam to mělo vyjít. Do zápasů jsem pokaždé vstupoval stejně. V Petrohradu už jsem možná na některé situace reagoval jinak, jelikož už jsem měl ty dvě finále v zádech. 

Po Marinu Čiličovi (2008) jste nejmladším hráčem, který takového úspěchu dosáhl. Co na to říkáte?

Vážně? Nejmladší… Tak to je super. Jak jsem říkal, o titulu z okruhu jsem už dlouho snil a ten se nyní stal skutečností. Být nejmladší za posledních osm let je taky super. 

Umocní vaši radost i fakt, že jste při svém ruském tažení přehrál hned dva hráče z TOP 10? 

Je to určitě něco speciálního – porazit v semifinále Tomáše Berdycha a následně Stana Warinku, vítěze US Open. Můžu na sebe být více než jen hrdý. 

Během týdne jste neztratil ani set. V jakém ohledu se vám dařilo nejvíce?

Hrál jsem vcelku dobře. Servis mi vycházel celý týden, to v hale na tvrdém povrchu hodně pomáhá. Šly mi i údery od základní lajny… Bojoval jsem se silnými soupeři, se hrou můžu být spokojen. 

Získal jste tedy první titul. Přemýšlel jste na dalšími plány a cíli?

Jednoznačně vyhrát další turnaj. 

Společně s Nickem Kyrgiosem jste jako první z mladých pušek získal titul. Jaké máte vztahy mezi sebou? 

Jsme vcelku dobrá parta, která hraje slušně tenis. Zmínil jste Nicka, který je už v nejlepší dvacítce. Letos podává skutečně výjimečné výkony. Ostatní jako Taylor Fritz nebo Borna Coric také hrají dobře. Prosadit se snaží i mladí Rusové – Keren Kačanov, Danil Medvěděv nebo Andrej Rubljov. 

Na závěr odhalte, ke komu z tenistů jste asi nejvíce vzhlížel? 

To je vcelku jednoduché. K Rogerovi. 

 

Not a huge selfie guy but this one is special #firsttitle

Fotka zveřejněná uživatelem Alexander Zverev (@alexzverev123),Zář 25, 2016 v 12:19 PDT