Také máš po turnajích díry v botách? Alžířanka sklízí respekt za video pro Thiema

- Filip Lefenda

Dalo se to čekat. Thiemovo vyjádření z konce dubna spustilo lavinu reakcí. Na slova o tom, že světová trojka nevidí důvod finančně pomáhat hůře postaveným hráčům, naposledy zareagovala Ines Ibbúová. Hráčka ze sedmé stovky žebříčku, jež objíždí i turnaje v Česku, natočila Rakušanovi dojemné video, které nezůstalo bez odezvy.

Před dvěma týdny hovořil Dominic Thiem mimo jiné o tom, že hůře umístění hráči nedávají tenisu sto procent a nepřistupují k němu profesionálně. Právě tito tenisté jsou přitom na příjmech z menších turnajů, které se momentálně nehrají, životně závislí.

„Milý Dominiku, v zemi, jako je ta moje, není jednoduché být sportovcem. Nemáme tu třeba jediný krytý kurt. Když týden prší, trénujeme bekhendy v tělocvičně,“ hovoří k třetímu hráči světa prostřednictvím devítiminutového videa jednadvacetiletá Alžířanka Ines Ibbúová.

Ta se tenisu věnuje už patnáct let, dosud přitom během kariéry vydělala necelých 28 tisíc dolarů (přes 700 tisíc korun). „Sním o dnu, kdy si budu moci dovolit koupit dárek svým rodičům. Cestuji sama po světě a snažím se vždy sehnat ty nejlevnější letenky. Jaké to asi je mít někoho, kdo ti s tím pomáhá? Osobního trenéra? Fyzioterapeuta? Mentálního kouče? Celý tým lidí?“ táže se žena, která má ve své sbírce dva singlové a dva deblové tituly z nejmenších podniků ITF.

Ta ve vzájemném srovnávání „dvou odlišných světů“ zašla ještě dále. „Střídáš také týden co týden antuku s tvrdým povrchem? Máš na konci turnajů díry v botách jako já? Na rozdíl od tebe tuto realitu zažívá hodně lidí,“ upozornila Ibbúová, která se loni představila i na antuce v Praze a Frýdku-Místku. Na prvním podniku ITF skončila ve finále kvalifikace, na tom druhém pak došla do osmifinále hlavní soutěže.

Po Thiemovi Ibbúová peníze nežádá. „Nic od tebe nepožadujeme, snad jen trochu respektu,“ vyzvala mladá Alžířanka. A teď sklízí reakce, mezi kterými jsou i ty z řad osobností bílého sportu.

„Jsi moje hrdinka,“ napsala na její adresu Venus Williamsová. „Respekt! Pokračuj v tom, co děláš. Máš mou podporu,“ přidal se i Nick Kyrgios, který je rovněž Rakušanovým kritikem. A ozval se ostatně i alžírský prezident. „Nemůžeme si dovolit přijít o takový sportovní talent. Ministerstvo se o tebe brzy postará. Máš mou plnou podporu a přeji ti úspěch,“ napsal na facebooku Abdal Mandžíd Tabbúní.

Do fondu solidarity, jehož zřízení iniciovali hráči jako Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič, se vybralo více než 6 milionů dolarů (skoro 150 milionů korun). Suma bude rozdělena rovným dílem mezi zhruba 800 hráčů a hráček.