Thiem se pustil do tenistů z nižších pater. Nikdo nebojuje o přežití ani nehladoví, zlobí se

- Filip Lefenda

Rakouský tenista Dominic Thiem odmítá finanční pomoc pro tenisty z nižších pater žebříčků. Podle světové trojky se nikomu nevede natolik špatně, aby bojoval o přežití či hladověl.

Tenisová sezóna byla na začátku března přerušena a hráčům tak vypadly z rozpočtu příjmy za vystoupení na turnajích. A zatímco ti nejlepší krizi tolik nepociťují, na tenistech ze spodnějších pater se podepisuje daleko výrazněji.

ATP, WTA, ITF i pořadatelé všech čtyř grandslamů proto připravují fond solidarity, který by měl pomoci těm nejvíce ohroženým sportovcům. Ke vzniku fondu iniciovala i mužská světová jednička Novak Djokovič.

Ne tak jeho „kolega“ Dominic Thiem, který s principem fondu nesouhlasí. „Znám okruh Futures, sám jsem na něm dva roky hrál. Je tam mnoho lidí, kteří tenisu nepodřizují všechno a nechovají se jako profesionálové,“ upozornil v rozhovoru pro Kronen Zeitung třetí muž žebříčku ATP.

„Není mi jasné, proč bych zrovna takovým lidem měl dávat peníze. To je raději věnuji lidem nebo institucím, které je skutečně potřebují,“ kopl do "vosího hnízda" šestadvacetiletý Rakušan.

Někteří tenisté, kteří vystupují právě na menších podnicích ITF, před časem přišli s peticí. Její iniciátorkou byla Gruzínka Šapatavová, 371. hráčka žebříčku WTA. Psalo se v ní, že někteří hráči, už ze třetí stovky žebříčku, nemají peníze ani na jídlo.

„Žádný tenista nebojuje o holé přežití,“ kontroval Thiem. „Ani ten, který je na žebříčku hodně nízko, určitě nemusí hladovět,“ pokračoval finalista letošního Australian Open.

„V žádném zaměstnání nemáte záruku, že jednou budete vydělávat spoustu peněz. I my si to museli vybojovat. Nikdo z nás se nedostal na vrchol zadarmo,“ podotkl vítěz šestnácti turnajů ATP.

A jak se zdá, Thiemovo vyjádření rozděluje tenisovou veřejnost, včetně té laické, na dva tábory. Zatímco drtivá většina fanoušků s Rakušanem vesměs souhlasí, mnoha hráčům je světová trojka naopak trnem v oku.