Češi v akci: Kvitová i Strýcová postupují, české derby ve Wu-chanu pro Plíškovou

- Jan Havlovic, David Soumar

Pondělní program turnaje v čínském Wu-chanu zahájila Petra Kvitová, která si po výhře nad Lotyškou Ostapenkovou zajistila postup do druhého kola. Postupuje také Barbora Strýcová, ta si poradila ve třech setech s Italkou Eranniovou. Hlavním tahákem pro české fanoušky byl souboj Karolíny Plíškové s Lucií Šafářovou v rámci druhého kola. Ten lépe zvládla první jmenovaná a před zápasem favorizovaná Plíšková.

Souboj Šafářové s Plíškovou pro českou jedničku

Vrcholem programu ve Wu-chanu pro české fanoušky byl souboj mezi Karolínou Plíškovou a Lucií Šafářovou. Druhá jmenovaná již v Asii musela zvládnout první kolo, když si ve dvouhodinové bitvě dokázala poradit s Američankou Lepčenkovou. To Karolína Plíšková do českého derby šla odpočatá, jako nasazené jí do prvního kola byl přisouzen volný los.

Favoritkou tohoto duelu byla Karolína Plíšková, i když nad její formou po vypadnutí v japonském Tokiu visel menší otazník. Pro českou jedničku ale stále hovořila vzájemná bilance – rodačka z Loun ovládla tři z pěti vzájemných duelů. 

Podle papírových předpokladů také odstartoval první set. Plíšková dokázala Šafářovou připravit za stavu 4:3 a o servis, který si hráčky do té doby držely. To také úvodní sadu rozhodlo. 

Česká jednička však ve druhém setu nezačala zrovna sebevědomě. Ztraceným podáním poslala Šafářovou do vedení. Servis ale nevycházel ani jedné z českých bojovnic. Výsledkem byly tři prohrané hry na servisu v řadě. 

Neuvěřitelný gem pak Češky sehrály za stavu 3:3. O Šafářové servis se bojovalo přes jedenáct shod. Brněnská tenistka nakonec servis i přes téměř jistý nápor na psychiku udržela. 

Nic platné jí to ale nebylo. Plíšková dokázala odvrátit dva setboly při vlastním servisu a následně za stavu 5:5 Šafářovou brejkla. Zápas pak sebevědomě dopadávala.

Kvitová vstoupila do turnaje ve Wu-chanu vítězně

Počtvrté v sezoně se Petra Kvitová potkala na turnaji s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Po úvodních dvou prohrách a nedávné výhře na US Open dnes česká tenistka dorovnala bilanci vzájemných zápasů. Světovou hráčku číslo čtyřicet šest totiž v 1. kole turnaje ve Wu-chanu přehrála ve dvou setech, 6:3 a 6:1. Ve druhém kole čeká na Kvitovou vítězka duelu mezi Bethanií Mattekovou-Sandsovou a Elinou Svitolinovou.

Úvodní sada nabídla vyrovnanou podívanou, na vině však byla neschopnost obou hráček udržet si podání. Od stavu 1:2 totiž tenistky pětkrát v řadě ztratily servis, rozhodující výhodu tak získala až Kvitová v devátém gemu, kdy čistou hrou uzavřela první set po výsledku 6:3.

Jak současná česká dvojka ukončila úvodní sadu, tak začala i druhou. Bez ztráty fiftýnu navíc hned v prvním gemu získala důležitý brejk a získané vedení pohodlně navyšovala až do konce zápasu.

Do druhého kola ve Wu-chanu postupuje také Strýcová

Barboru Strýcovou čekala v prvním kole turnaje v čínském Wu-chanu soupeřka, se kterou se velmi dobře zná - Sara Erraniová. V kariéře se spolu na okruhu potkaly již osmkrát. Strýcová navíc své soupeřce měla co oplácet, neboť v posledním vzájemném zápase se tyto dvě soupeřky střetly na letošních OH v Riu, kde se z vítězství radovala právě Erraniová. Rodačka z Plzně tak měla o motivaci postaráno!

V pondělním souboji však měla navrch česká tenistka, která úvodní sadu vyhrála po hladkém průběhu v poměru 6:1. Aktuálně 35. hráčka světového žebříčku však svůj výkon v následující sadě zvedla, dokázala hned třikrát prolomit podání své soupeřky a poslala zápas do rozhodující sady. V té však kralovala Strýcová, která si vypracovala vedení 5:0, ale poté Erraniová ještě utkání zdramatizovala, když 21. hráčce světového žebříčku sebrala podání, avšak Strýcová dokázala dovést utkání do vítězného konce! Ve druhém kole čeká českou hráčku souboj s Japonkou Misaki Dojovou. 

Allertová si poradila s Kuwataovou a v Taškentu si zajistila účast ve druhém kole

Denisa Allertová bojovala v pondělí ráno (SELČ) o cenné body do žebříčku na turnaji v uzbeckém Taškentu. Devátá nasazená hráčka tohoto turnaje souboj s Hiroko Kuwataovou zvládla, hráčku z druhé poloviny druhé stovky porazila ve dvou setech a má jistou účast ve druhém kole. 

V úvodní sadě sice rodačka z Prahy ztratila své podání a soupeřka vedle velmi rychle 3:1, avšak od té doby získala gemy pouze Allertová, která si poměrem 6:3 zajistila vedení v zápase. Ve druhé sadě měly obě hráčky problémy při vlastním podání. Allertová jej ztratila dvakrát, Kuwataová dokonce třikrát, a tak aktuálně 114. hráčka dokázala utkání doservírovat, využila až třetí mečbol a postupuje!

Kristýna Plíšková postupuje se Sadikovicovou do čtvrtfinále čtyřhry v Taškentu

Kristýnu Plíškovou čeká první kolo dvouhry v uzbeckém Taškentu teprve zítra ráno (SELČ), již dnes však po boku Švýcarky Sadikovicové rozehrála turnaj čtyřhry. První sada zápasu s párem Broadyová, Buyukakcayová nabídla tuhou, vyrovnanou bitvu, kterou nakonec dovedly do vítězného konce Plíšková se Sadikovicovou, když svým soupeřkám sebraly podání v sedmé hře a ujaly se vedení v zápase. Ve druhém setu Broadyová s Buyukakcayovou zlepšily svůj výkon na servisu, rozhodující moment však přišel v jedenácté hře, když česko-švýcarský pár dokázal prolomit podání svých soupeřek, získal brejk a následně po využitém druhém mečbolu si zajistil postup do čtvrtfinále! V něm může Plíšková se Sadikovicovou narazit na českou dvojici Kunčíková, Stuchlá, kterou však zápas prvního kola teprve čeká...

Rosol s Veselým závěr zápasu nezvládli a v Šen-čenu končí

Jiří Veselý s Lukášem Rosolem spojili síly pro turnaj v čínském Šen-čenu a představili se ve čtyřhře. Český pár se v úvodním kole střetl s dvojicí Erlich, Gonzalez. Veselý s Rosolem nevstoupili do utkání dobře, prohrávali 1:4, avšak ztracené podání si dokázali vzít zpět, a tak první set dospěl do tiebreaku, ve kterém se radoval ze zisku sady český pár. Erlich s Gonzalezem následně potvrdili pozici mírných favoritů, druhý set ovládli v poměru 6:2, a tak se šlo do supertiebreaku. V něm měla navrch mexicko-izraelská dvojice, která se držela ve vedení a český pár vždy dotahoval. Za stavu 9:10 ztratila česká dvojice podání a na turnaji v čínském Šen-čenu končí. 

ATP/WTA

2016 DONGFENG MOTOR WU-CHAN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 2 288 250 USD)

1. kolo dvouhry

Jelena Ostapenková (LAT, 46.) – PETRA KVITOVÁ  3:6, 1:6

Sara Erraniová (ITA, 36.) – BARBORA STRÝCOVÁ (21.) 1:6, 6:3, 1:6

2. kolo dvouhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (43.) 6:3, 7:5

TAŠKENT OPEN (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD)

1. kolo dvouhry

DENISA ALLERTOVÁ (89.) – Hiroko Kuwataová (JPN, 155.) 6:3, 6:4

1. kolo čtyřhry

Broadyová (GBR), Buyukakcayová (TUR) – Kr. PLÍŠKOVÁ – Sadikovicová (SUI) 4:6, 5:7

SHENZHEN OPEN (muži tvrdý povrch, 704 140 USD, 1. kolo čtyřhry)

Erlich (ISR), Gonzalez (MEX) – VESELÝ, ROSOL 6:7 (5), 6:2, 11:9

CHALLENGER

BFD Challenger, Řím (muži, antuka, 42 500 EUR, 1. kolo)

Andrea Arnalobdi (ITA, 237.) - ADAM PAVLÁSEK (80.) (2) 7:6 (3), 6:4

ITF/FUTURES

BBTC Open, Maďarsko (muži, antuka, 25 000 USD)

1. kolo dvouhry

PAVEL NEJEDLÝ (687.) – Viktor Filipenko (HUN, 901.) 6:2, 6:2

ZDENĚK KOLÁŘ (260.) (1) – Alexander Lazov (BUL, 470.) 0:6, 4:6

1. kolo čtyřhry

Brkic (BIH), Sabanov (CRO) – NEJEDLÝ, KOLÁŘ 7:6 (3), 6:7 (4), 9:11

VIETNAM F6 FUTURES-BECAMEX IDC CUP (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry 

MAREK GENGEL (1244.) – Pol Wattanakul (THA, 883.)  7:5, 2:0 skreč Wattanakul

1. kolo čtyřhry

Kang, Oh (oba KOR) – GENGEL, MOTL 3:6, 4:6

HAMMAMET OPEN (muži, antuka 10 000 USD, finále kvalifikace)

YVO PANÁK (2035.) – Andrea Caligiana (ITA, -) - 6:2, 6:2

Santa Margherita di Pula, Itálie (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Dalila Spiteriová (ITA) - ANNA MARIA KALAVSKÁ 6:1, 6:1