Ostrava: Kolář s Michaličkou zaskočili favority a zahrají si proti sobě o finále

- Filip Lefenda

Český tenis má na ostravském challengeru jistou finálovou účast. V pátek zvládli svá čtvrtfinálová měření sil jak Zdeněk Kolář, tak i Marek Michalička, a v sobotu je čeká vzájemné semifinálové střetnutí. Ve druhém utkání si o finále zahrají Ital Napolitano a Francouz Lestienne. Česká krev bude k vidění také ve finále čtyřhry, kam postoupil po boku Čilana Podlipnika Lukáš Dlouhý.

Výborné období prožívá na ostravské Prosperitě devatenáctiletý Zdeněk Kolář, který si ve čtvrtfinále poradil i se španělským antukářem Samperem-Montañou, který v utkání platil za výrazného favorita. „Byl jsem aktivní ve výměnách, snažil jsem se hrát útočně,“ vylíčil po utkání svůj recept na soupeře Kolář, jenž zároveň přiznal, že semifinálovou účast v Ostravě rozhodně nečekal. „Když jsem do Ostravy přijížděl, říkal jsem si, že uhrané kolo by bylo úspěchem. To, že se zadaří a ještě v sobotu budu v pavouku a soutěži, jsem určitě nečekal,“ netajil po vyhraném střetnutí nadšení.

V semifinále si Kolář zahraje s kamarádem Markem Michaličkou, který si poradil ve dvou sadách se Srbem Djerem a potvrdil tak svou čtvrteční výhru nad jeho slavnějším krajanem Tipsarevićem. Po utkání ale spokojeností příliš nehýřil. „Po utkání s Tipsarevićem jsem na tom nebyl nejlépe, naštěstí soupeř na tom byl snad ještě hůře. Byl to z obou stran nic moc zápas, který nakonec dopadl lépe pro mě,“ přiznal 304. hráč světa.

V turnaji naopak končí české deblové duo, které tvořili Jaroslav Pospíšil s Petrem Michnevem. Češi měli v souboji s nizozemsko-rakouským párem Arends/Weissborn zkraje setů více ze hry, ani jednu sadu ale nedokázali dotáhnout do zdárného konce. Vinu na sebe po utkání vzal zkušenější Pospíšil. „Celý turnaj jsme hráli dobře, ale dnes jsem si bohužel za celý zápas nevyhrál jediný servis a bez toho bohužel nejde zvítězit. Jsem z toho frustrován. Je to škoda, šance tam byly. V prvním setu jsme měli setboly, ve druhém jsme byli napřed o dva brejky. Chybělo pár míčků a zápas mohl dopadnout úplně jinak,“ hledal klíčové okamžiky střetnutí Pospíšil, který se krátce vrátil i ke včerejšímu utkání s Jurgenem Zoppem. Nad Estoncem získal velice rychle první set poměrem 6:2, ve zbylých dvou sadách už ale uhrál jen tři gemy. Co se přihodilo?

„Budu se opakovat, ale i v tomto utkání mě zradil servis. V prvním setu jsem ještě jakž takž podával dobře, soupeř navíc dělal hodně chyb. Udržet ho co nejdéle ve výměnách bylo i mou taktikou. Ve druhém setu jsem se za stavu 1:1 brejknul třemi dvojchybami sám a poté se to úplně celé otočilo. Soupeř přestal chybovat a já se přestal soustředit na to, co mám hrát,“ zhodnotil svůj konec v singlu Pospíšil, jenž by se letos rád představil ještě na challengeru v Prostějově a menších turnajích série Futures na českém území.

S přemožiteli českého párů změří ve finále síly Lukáš Dlouhý společně s Chilanem Hansem Podlipnikem-Castillem, kteří zvládli ve dvou setech souboj s nejvýše nasazeným párem Tomasz Bednarek/Andrej Martin. Český deblový matador se na finále moc těší. „Znám tady spoustu lidí, mám zde kamarády. Chci se před nimi předvést,“ vyhlíží poslední střetnutí na turnaji.

 

OSTRAVA – PROSPERITA OPEN 2016

Dvouhra

ZDENĚK KOLÁŘ – Jordi Samper-Montana (ESP) 6:3, 3:6, 6:3

Laslo Djere (SLO) – MAREK MICHALIČKA 5:7, 2:6

Constant Lestienne (FRA) – Jurgen Zopp (EST) 6:4, 6:3

Stefano Napolitano (ITA) – Gregoire Barrere (FRA) 6:2, 6:7, 7:6

 

Čtyřhra

PETR MICHNEV, JAROSLAV POSPÍŠIL – Sander Arends (NED)/Tristan-Samuel Weissborn (AUT) 5:7, 4:6

Tomasz Bednarek (POL)/Andrej Martin (SVK) – LUKÁŠ DLOUHÝ/Hans Podlipnik-Castillo (CHI) 2:6, 4:6


Galerie