Oddělené stany, absence sběračů a po zápase poklepání raketou. V USA se rozběhl tenisový turnaj

- Jan Havlovic

Tenis je zpět! V soukromé rezidenci v americkém West Palm Beach se za přítomnosti televizních kamer rozběhl tenisový turnaj ReOpen Tour za účasti čtyř hráčů z elitní stovky žebříčku ATP. Pořadatelé nastavili striktní bezpečnostní opatření – každý hráč má vlastní stan, absence sběračů míčků, dva rozhodčí, žádné potřesení rukou po zápase a hrací formát z Next Gen Finals.

Tenisoví fanoušci se po delší době dočkali. V tomto týdnu se konečně začal hrát tenis, když vše začalo malým turnajem v německém městečku Grenzhausen za účasti osmi aktérů. Další tenisový podnik se rozběhl v pátek v soukromé rezidenci v americkém West Palm Beach. 

Na Floridu přicestovali čtyři tenisté z elitní stovky světového žebříčku – Hubert Hurkacz (29. v žebříčku ATP), Reilly Opelka (39.), Miomir Kecmanovic (47.) a Tommy Paul (57.).

Zápolení na oploceném kurtu v soukromé rezidenci s sebou nese i nezbytná bezpečnosti opatření vzhledem k pandemii nákazy koronavirem:

– každý z tenistů má vlastní stan a na kurt vchází každý hráč odděleně

– zápas řídí dva rozhodčí, kteří mají celoobličejový štít. Hlavní rozhodčí sedí na umpiru, druhý kontroluje vždy jen čáru pro servis 

– hrací systém na dva vítězné sety na čtyři vítězné gemy, za stavu 3:3 následuje tiebreak

– bez sběračů míčků

– kolem kurtu jsou čtyři televizní kamery, zápasy jsou vysílány na stanici Tenis Channel

– po zápase si hráči nepodávají ruce

V úvodním zápase celého turnaje proti sobě nastoupili Hubert Hurkacz proti Tommy Paulovi. Z vítězství se radoval polský tenista v poměru 4:2, 4:0. Po závěrečném míčku utkání chybělo klasické podání rukou, hráči si pouze poklepali raketami. Hurkacz poté zamával imaginárním divákům kolem dvorce, což značně pobavilo komentátory přenosu.

„Bez diváků je to divné, ale v hlavě jsem si představoval, jak si ten zápas užívají u televizních obrazovek,“ popisoval polský tenista dojmy po vítězném zápase.

Návrat k soutěžním duelům si užil i Reilly Opelka. „Jsem rád, že můžeme opět hrát. Pauza trvala dva měsíce, ale přišlo mi to jako věčnost,“ smál se 39. tenista světa po výhře nad Srbem Kecmanovicem. 

Tenisový turnaj na Floridě bude pokračovat dalšími zápasy i v sobotu. V neděli přijde na řadu vyvrcholení turnaje – zápas o třetí místo a finále.

ReOpen Tour 2020
Tommy Paul (USA, 57.) – Hubert Hurkacz (POL, 29.) 2:4, 0:4
Reilly Opelka (USA, 39.) – Miomir Kecmanovic (SRB, 47.) 4:3(4), 4:0
Reilly Opelka (USA, 39.) – Tommy Paul (USA, 57.) 3:4 (4), 4:1, 4:0
Hubert Hurkacz (POL, 29.) – Miomir Kecmanovic (SRB, 47.) 3:4(2), 0:4