Pařížský grandslam dostal další ránu! Znemožní konání akce rozhodnutí ministryně sportu?

- Jan Havlovic

Organizátoři French Open se musí potýkat po přesunutí termínu s velkou komplikací. Akci mohou uspořádat na přelomu září a října, ale pouze s diváky. Alespoň to tvrdí francouzská ministryně sportu Roxana Maracineanuová. „Za zavřenými dveřmi se turnaj konat nebude,“ upozorňuje politička. Stejné pravidlo platí i pro cyklistický závod Tour de France, který má startovat na konci srpna.

Vidina obřích finančních ztrát je pro pořadatele pařížského grandslamu doslova noční můrou, a tak dělají vše pro to, aby se letošní ročník uskutečnil. French Open je po přesunu termínu na programu od 20. září do 4. října s tím, že se start nejspíše ještě o týden posune kvůli kvalifikačním duelům.

Plány organizačního týmu grandslamového turnaje zkomplikovalo prohlášení francouzské ministryně sportu Roxany Maracineanuové, která nedovolí, aby se akce uskutečnila bez diváků.

„Pokud se bude situace nadále zlepšovat, tak v září umožníme start velkých událostí. V tomto případě bychom se měli French Open a Tour de France dočkat. Tyto dvě akce se ale budou konat pouze za předpokladu, že se budou moci zúčastnit i diváci,“ uvedla Maracineanuová v médiích.

Bez diváků se letos v areálu Rolanda Garrose tenis hrát zřejmě nebude. „Tyto dvě události potřebují fanoušky,“ vysvětluje politička. Rozhodnutí nicméně není konečné, vše bude záviset na vývoji situaci ve Francii i ve světě.

Hlavní soutěž French Open měla odstartovat 24. května. Vzhledem k pandemii koronaviru je ale tenisová sezona nejméně do 13. července přerušená. 

Změnou termínu reagovali také pořadatelé cyklistického závodu Tour de France, kteří posunuli start tradičního etapového závodu z července až na 29. srpna.