Tenis po pandemii. Žádné sprchy ani potřásání rukou

- Jan Vojkůvka

Tenisové prostředí se po pandemii koronaviru v mnohém změní. Alespoň tedy dočasně. Mezinárodní tenisová federace (ITF) vydala sérii pokynů pro lokální a národní soutěže, které se pomalu, ale jistě, rozjíždí, a opatření jsou poměrně přísná.

Není lepšího pocitu, než se po náročném utkání vydat do šatny a následně do sprchy. Horká voda nesmývá z hráčů jen špínu, prach a pot, ale pomáhá tělu také zregenerovat únavu. Podle ITF je ale v současné době i toto nepřípustné.

Svět se v těchto chvílích pomalu zkouší vracet zpět do normálu. Vládní opatření v různých zemích začínají polevovat, přísné zákazy se uvolňují a díky tomu se mohou začít vracet i nejrůznější sportovní aktivity a soutěže.

Byť největší okruhy zůstávají přinejmenším do poloviny července zastavené, lokální a národní soutěže se pomalu rozjíždí. Týká se to i nejrůznějších exhibičních turnajů po celém světě, i těch, jež se budou konat na českém území.

Podle ITF je ale nutné stanovit jasná pravidla. V sérii pokynů od tenisové federace například stojí, že po odehrání zápasu a určení vítěze se musí hráči okamžitě uchýlit k odjezdu.

Na kurtu mohou být přítomni pouze hráči a umpirový rozhodčí. Doporučuje se, že nemají být přítomni sběrači míčků a pokud už musí na dvorci být, tak za přísných bezpečnostních opatření. Ochrana obličeje a gumové rukavice jsou nutností.

ITF také důrazně doporučuje, aby hráči nepoužívali šatny a sprchy. Před utkáním a ani po něm si tenisté nemají potřásat rukami a při změnách stran musí chodit po opačných stranách sítě. Minimální rozestup má být dvoumetrový.

Zakázáno je udělovat autogramy, nesmí se pořizovat fotografie s fanoušky (pokud už budou na zápasy připuštěni) a je důrazně doporučeno, že hráči nemají mezi sebou sdílet vybavení, jídlo či lahve s vodou.

Nakolik budou tato opatření využita i na hlavních okruzích, jakmile se bude moci začít hrát, zatím není jisté. Tenis, a celkově sport, po pandemii koronaviru však nebude stejný jako před ní.