Zpověď Djokoviče: Chtěl jsem skončit s tenisem

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič vůbec nemusel být dnes držitelem 17 grandslamových titulů ani světovou jedničkou. Roku 2010 se dostal do velké krize, kvůli které uvažoval o konci kariéry.

Světová jednička vyhrála svůj premiérový grandslamový titul v roce 2008. Tehdy Djokovič vybojoval první trofej na Australian Open. V Melbourne postupně získal dalších sedm titulů a celkově ovládl 17 grandslamů. Tuto bilanci ale nikdy nemusel nasbírat.

Od trofeje v Melbourne se mu totiž přestalo na největších turnajích dařit. Devětkrát vypadl v semifinále nebo čtvrtfinále a jen jednou se dostal do finále, než se mu povedlo v roce 2011 získat druhé grandslamové prvenství.

Po porážce ve čtvrtfinále French Open 2010, kde padl v pěti setech s Jurgenem Melzerem, se dostal do velké vnitřní krize a přemýšlel o pomyslném vhození ručníku do ringu.

„Emočně pro mě byla porážka s Jurgenem Melzerem na French Open hodně složitá,“ odhalil Djokovič. „Hodně jsem plakal, protože jsem se ve svém životě, své kariéře, dostal do bodu, kdy jsem opravdu už neviděl důvod dál hrát. Chtěl jsem s tenisem skončit.“

Přiznání si problémů a uvolnění napětí mu pomohlo. „Konečně jsem se cítil osvobozený. Hromadění tohoto tlaku mě příliš unavilo na to, abych hrál. Necítil jsem ze hry žádnou radost, necítil jsem se volný,“ dodal Srb, který chmury zahnal a nakonec se z něho stal jeden z nejlepších tenistů historie.