ATP

Vše jsem viděl černě, chtěl jsem skončit, vzpomínal Djokovič na rok 2010

- Marek Bartošík

Novak Djokovič ve značné části uplynulé dekády vládl mužskému okruhu. Že mohlo být všechno úplně jinak, uznal v rozhovoru pro Sky Sport Italia. Po porážce ve čtvrtfinále Roland Garros 2010 s Jürgenem Melzerem totiž srbský tenista uvažoval o konci kariéry. V těžké chvíli se však nevzdal a odměnou mu bylo mimořádné množství úspěchů.

Aktuální světová jednička Novak Djokovič má o zlomovém bodu své kariéry jasno. V první polovině sezóny 2010 se mu nedařilo tak, jak by si přál. Jeho problémy vyvrcholily na grandslamovém Roland Garros, kde tehdy třiadvacetiletý Srb ve čtvrtfinále nezvládl roli velkého favorita a navzdory jasnému vedení prohrál s Jürgenem Melzerem 6:3, 6:2, 2:6, 6:7(3) a 4:6.

„Po vypadnutí z turnaje jsem brečel. Byl to hrozný moment, vše jsem viděl černě. Chtěl jsem skončit s tenisem. Byla to transformace, protože po této porážce jsem se osvobodil,“ připomněl si kritický moment své kariéry Djokovič, jenž tehdy figuroval na třetím místě v žebříčku.

Ačkoliv se už od srpna 2007 držel v elitní čtyřce, na Rogera Federera s Rafaelem Nadalem stále ztrácel a nejdůležitější bitvy prohrával. Švýcar i Španěl sbírali prestižní tituly ve velkém, zato Djokovič uzmul „pouze“ Australian Open 2008 a Turnaj mistrů ve stejném roce.

V polovině roku 2010 však kariéra srbského mladíka začala nabírat lepší směr. V létě objevil příčinu svých problémů a vsadil na bezlepkovou dietu. Na severoamerických betonech už předvedl velmi dobré výkony, vše završil postupem do finále US Open. V něm sice nestačil na Nadala, předtím však skolil Federera.

V sezóně 2011 se Djokovičova síla ukázala naplno – ovládl během ní tři turnaje velké čtyřky, první porážku roku okusil až v semifinále Roland Garros. A na letošním Australian Open mohl slavit grandslam číslo 17.