Virtuální turnaj v Madridu: Bertensová obhájila titul. Murray zvítězil i díky fair play soupeře

- Marek Bartošík, Jan Vojkůvka

Mutua Madrid Open Virtual Pro ve čtvrtek vyvrcholil semifinálovými a finálovými zápasy. Mezi ženami uspěla Kiki Bertensová, jež ve finále přehrála Fionu Ferrovou. Mezi muži se radoval Andy Murray, který v těsném tiebreaku přetlačil Davida Goffina. Britovi k triumfu dopomohl velkou měrou Diego Schwartzman, jenž měl původně finále sám hrát.

Finále
Andy Murray zvítězil ve virtuálním madridském klání, ve finále udolal Davida Goffina 7:6(5) za 33 minut. Bitva byla vyrovnaná do posledního momentu, Murray vyhrál tři závěrečné fiftýny. K triumfu si pomohl 33 vítěznými míči, chyboval pouze dvakrát.

K madridským titulům z tvrdého povrchu (2008) a antuky (2015) tak Murray přidal poněkud odlišný úspěch z virtuálního prostředí.

„Užil jsem si to, byla to zábava. S ostatními hráči jsem se dlouho neviděl, bylo příjemné si s nimi trochu popovídat,“ uvedl dvaatřicetiletý Murray.

Kiki Bertensová ovládla ženský podnik Mutua Madrid Open Virtual Pro, když ve finále porazila Fionu Ferrovou 6:2 za 12 minut. Nizozemka loni ukořistila reálný madridský titul. Nyní prokázala, že se jí daří i při hře na konzoli. Ve finálovém klání zaznamenala 21 vítězných úderů a jedinou nevynucenou chybu.

„Cítím se skvěle, vyhrát je vždy pěkné. Jsem šťastná, že virtuální turnaj lidi zaujal, když nás teď nemůžou sledovat na kurtech,“ řekla Bertensová.

Semifinále
V mužském pavouku se do finále jako první probojoval David Goffin, jenž v mimořádně vyrovnaném semifinále udolal Stefanose Tsitsipase 7:6(6) za 28 minut. Řeckému tenistovi nepomohlo k vítězství ani 10 es.

Ve finále ho vyzve upovídaný Andy Murray. Dvojnásobný wimbledonský šampion sice v měření sil s Diegem Schwartzmanem neuspěl, Argentinec však kvůli technickým problémům (spojení mezi Jižní Amerikou a Evropou) umožnil Murraymu pokračování ve virtuálním turnaji.

První finalistkou ženské části se stala Fiona Ferrová, která v kvalitním utkání porazila Soranu Cirsteaovou 6:3. Duel byl poznamenán technickými potížemi, za stavu 5:3 bylo přerušeno spojení. Po návratu tenistky odehrály jediný gem, v němž uspěla třiadvacetiletá Ferrová.

Ferrovou doplnila ve finále Kiki Bertensová, jež si i díky 10 esům poradila s Caroline Wozniackou v poměru 7:5. Někdejší světová jednička Wozniacká odešla poražena, přestože zahrála 20 vítězných úderů a jedinou nevynucenou chybu.

Finále WTA
Fiona Ferrová – Kiki Bertensová 2:6

Semifinále WTA
Fiona Ferrová – Sorana Cirsteaová 6:3
Caroline Wozniacká – Kiki Bertensová 5:7

Finále ATP
David Goffin – Andy Murray 6:7(5)

Semifinále ATP
Stefanos Tsitsipas – David Goffin 6:7(6)
Andy Murray – Diego Schwartzman (Murray postoupil po dohodě hráčů)