Češi v akci: Siniaková se Šafářovou postupují ve Wu-chanu do 2. kola

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Poslední turnaj kategorie Premier 5 v tomto roce dnes začíná úvodními zápasy hlavní soutěže. Cenný skalp si na své konto připsala Kateřina Siniaková, která na úvod hlavní soutěže porazila 25. hráčku žebříčku Timeu Babosovou. Z postupu do 2. kola se raduje také Lucie Šafářová, která si ve dvou poradila s Varvarou Lepčenkovou.

Siniaková vyřadila Babosovou

Kateřina Siniaková si na turnaji ve Wu-chanu připsala na své konto cenný skalp. V prvním kole hlavní soutěže totiž vyřadila 25. hráčku žebříčku Timeu Babosovou, kterou porazila ve dvou setech, 6.3 a 7:5.

Česká tenistka ve třetím vzájemném zápase sice hned ve třetí hře přišla o servis, okamžitým rebrejkem ale rychle dorovnala skóre a v osmém gemu sama zasadila soupeřce rozhodující úder. Babosové sebrala podání a následně úvodní set za stavu 6:3 ukončila.

Úvod druhé sady vyšel lépe maďarské tenistce, které se po brejku a následném potvrzení utrhla do vedení 4:1. Siniaková ale nesložila zbraně, třemi vyhranými gemy vyrovnala stav setu. V jedenácté hře pak navíc Babosovou znovu připravila o podání a utkání posléze ukončila V dalším kole se Češka utká s vítězkou duelu mezi Samanthou Stosurovou a Caroline Wozniackou.

Později v průběhu dne Kateřina navíc ještě okořenila neděli v Číně výhrou ve čtyřhře, v níž po boku Srbky Krunicové porazila australsko-ruský pár Gavrilovová, Kasatkinová 7:5, 6:4.

Šafářová si poradila s Lepčenkovou

Česká tenistka Lucie Šafářová si v čínském Wu-chanu zahraje i ve 2. kole dvouhry. V úvodním zápase na turnaji si totiž poradila s Američankou Varvarou Lepčenkovou, kterou porazila ve dvou setech  7:5 a 6:3.

Úvodní set čtvrtého vzájemného zápasu se obě hráčky dost trápily na svém servisu, nicméně brejk dlouho ne a ne přijít. Lepčenková si v průběhu první sady vypracovala hned osm brejkbolů, její soupeřka o jeden méně a právě ten sedmý v podání Lucie Šafářové v jedenácté hře se ukázal jako rozhodující. Česká tenistka získala důležitý brejk a následně při svém podání úvodní set ukončila.

Do druhého setu vstoupila lépe Lepčenková, která vyhrála úvodní dvě hry její radost však neměla dlouhého trvání. Šafářová dokonala otočil vývoj sady čtyřmi vyhranými gemy v řadě a získaný náskok udržela až do konce setu.

Martincová postupuje v Taškentu mezi elitu

Tereza Martincová si na turnaji v Taškentu zahraje v hlavní soutěži. Rozhodla o tom výhra české tenistky ve finále kvalifikace, ve kterém ve dvou setech zdolala Sofii Šapatavovou z Gruzie.

Vyrovnaný první set rozhodl až jeho samotný závěr. V něm se Martincové v desáté hře povedlo úvodním brejkem připravit soupeřku o servis, čímž úvodní dějství získala v poměru 6:4. Druhý set utkání přinesl jiný průběh. Obě hráčky měly potíže na podání a v průběhu setu o něj několikrát přišly. Rozhodující úder pak Martincová zasadila své soupeřce ve dvanáctém gemu, kdy potřetí v sadě připravila Šapatavovou o servis a po výhře 6:4 a 7:5 mohla slavit postup do hlavní soutěže.

Štěpánek v Čcheng-tu v hlavní soutěži

Radek Štěpánek si na turnaji v čínském Čcheng-tu zahraje v hlavní soutěži. Český tenista ve finále kvalifikace přehrál Japonce Go Soedu ve dvu setech, 6:3 a 7:5. Štěpánek získal úvodní dvě hry zápasu a ačkoliv Soeda dokázal otočit na 3:2 v prvním setu, bylo to z jeho strany vše. Rodák z Karviné totiž dalším obratem, kdy bral čtyři hry v řadě, znovu otočil průběh sady, kterou vyhrál 6:3.

Druhá sada se nesla dlouho ve vyrovnaném duchu. Soeda sice jako první brejkl v sedmé hře soupeře a za stavu 5:3 byl blízko vyrovnání stavu utkání, český tenista ale získal následující čtyři gemy za sebou a po výhře 7:5 ve druhém setu celé utkání ukončil.

Kopřiva triumfoval v Káhiře a slaví první turnajový titul v kariéře

Devatenáctiletý Vít Kopřiva zakončil své egyptské tažení na desetitisícovém antukovém turnaji v Káhiře ziskem prvního titulu mezi dospělými. Ve finále sice český hráč proti Mateu Nicolasi Martinezovi z Argentiny nezačal úplně nejlépe, když úvodní sadu prohrál poměrem 3:6, poté ale zabral a získal následující dvě dějství pro sebe (6:4 a 6:1). Kopřiva si tak vítězstvím zajistil první turnajový titul z turnaje série ITF Futures.

ATP/WTA

2016 DONGFENG MOTOR WU-CHAN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 2 288 250 USD)

1. kolo dvouhry

KATEŘINA SINIAKOVÁ (53.) - Timea Babosová (HUN, 25.)  6:3, 7:5
Varvara Lepčenková (USA, 79.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ  5:7, 3:6

1. kolo čtyřhry

Goergesová (GER), KA. PLÍŠKOVÁ - Liou, Čang (CHN)  6:3, 7:5
Klepacová, Srebotniková (SLO) - Groenefeldová (GER), PESCHKEOVÁ 7:6 (3), 6:4
Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ - Gavrilovová, Kasatkinová (AUS/RUS) 7:5, 6:4

TAŠKENT OPEN (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD, finále kvalifikace)

Sofia Šapatavová (GEO, 235.) - TEREZA MARTINCOVÁ (169.)  4:6, 5:7

ČCHENG-TU OPEN (muži, tvrdý povrch, 947 735 USD, finále kvalifikace)

RADEK ŠTĚPÁNEK (105.) - Go Soeda (JPN, 135.)  6:3, 7:5

ITF/FUTURES

VIETNAM F6 FUTURES-BECAMEX IDC CUP (3. kolo kvalifikace)

Mohd Asri Merzuki (USA, 1647.) - PAVEL MOTL (1939.) 7:6 (3), 6:2

Al Solaimaneyah F25 Men's Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD, finále dvouhry)

Nicolas Mateo Martinez (ARG, 775.) - VÍT KOPŘIVA (686.) 6:3, 4:6, 1:6

HAMMAMET OPEN (muži, antuka 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Skander Ben Abdallah (TUN, -) - YVO PANÁK (2035.)  0:6, 4:6

RED ROCK PRO OPEN LAS VEGAS (ženy, tvrdý povrch, 50 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

MARIE BOUZKOVÁ (288.) - Samantha Martinelliová (USA, - )  6:1, 6:2

BTC Cup Brno 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, finále dvouhry)

Brněnskému turnaji se věnujeme v samostatném článku

SANTA MARGHERITA DI PULA (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Sophie Eden Schlagenhaufová (GER, -) - ANNA MARIA KALAVSKÁ (-)  2:6, 4:6