Tenisová sezona začne už za měsíc! Na Spartě budou hrát ti nejlepší

- Filip Lefenda

Výborná zpráva! Už za měsíc se do areálu pražské Sparty sjede tuzemská elita, aby svedla souboj o pohár prezidenta ČTS! Právě Český tenisový svaz přichystal pro období koronavirové krize sérii projektů, které pomohou dobré věcí i samotným aktérům. Těšit se na ně mohou nejen hráči a hráčky, ale i fanoušci – díky televizi a internetovým streamům budou mít plánované akce kompletní obrazové pokrytí.

Jako první přijde na řadu turnaj "O pohár prezidenta ČTS by Moneta", jenž se bude konat v areálu pražské Sparty od 26. do 28. května. Osloveny byly, mimo jiné, kompletní týmy Davis Cupu a Fed Cupu, představit by se tedy měla česká špička.

Osm mužů bude hrát na antuce, stejný počet žen se pak představí na betonu. Účast již pro tuto chvíli potvrdilo 80 procent hráčů a hráček.

„Jde o signál české tenisové veřejnosti, že tenis žije. Hrát se bude hned den po uvolnění opatření,“ vysvětlil Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu, v rozhovoru pro Tenisový svět. Zároveň prozradil, že akce bude mít i dobročinný podtext. „V rámci finále se bude předávat charitativní šek,“ dodal.

Druhý projekt ponese název "Barvy pro budoucnost – topliga ČTS by Moneta". V dlouhodobé soutěži smíšených družstev budou zápolit čtyři týmy – modrý (bude hrát na Štvanici), červený (Sparta), bílý (Prostějov) a žlutý (TJ Spoje).

Týmy, které budou složeny ze šesti mužů a čtyř žen, budou hrát dvoukolově každý s každým. Jedna zápasová série pak bude rozdělena do dvou dnů.

První den budou hrát nasazená jednička s dvojkou, trojka se čtyřkou atd. Následovat budou dva mužské a dva ženské debly a poté mix. Druhý den se spolu utkají jedničky, dvojky, trojky a podobně. Následně dojde opět na dvě mužské a ženské čtyřhry. Ve dvou dnech se tak odehraje až 29 utkání.

Hrací termíny: 11. a 12. června, 18. a 19. června, 2. a 3. července, 9. a 10. července, 23. a 24. července, 6. a 7. srpna

Třetí z projektů bude zaměřen na jednotlivce. Půjde o sérii turnajů, které se budou konat "klasicky" od pondělí do neděle jako náhrada dříve plánovaných turnajů, čemuž odpovídají i místa jejich konání. Ten první se uskuteční ve Starých Splavech už od 22. června. Následovat budou destinace jako Prostějov, Liberec, Ostrava, Přerov a pražská Štvanice či Spoje.

První dva dny budou vždy vyčleněny kvalifikaci, z níž do hlavní soutěže postoupí dva muži a dvě ženy. Hlavní soutěž odstartuje ve středu a hrát se bude ve čtyřech skupinách po čtyřech systémem každý s každým. Do pátku tak všichni tenisté odehrají tři utkání. Vítězové skupin postoupí do sobotních semifinále, v neděli se pak uskuteční finále.

„Každý měsíc se budou konat dva turnaje do doby, než začnou podniky ATP, WTA či ITF,“ ohlásil záměr Ivo Kaderka s tím, že turnaje se u nás mohou konat až do konce roku.

Turnaje budou dotovány Českým tenisovým svazem, na každý turnaj bude řádově vyčleněna dotace okolo milionu korun. „Je to forma podpory našim hráčům především z nižších pater žebříčků, aby si v době krize něco vydělali. Kdyby se půl roku nehrál tenis, bojovali by o holý život,“ upozornil svazový šéf.

Všechny zmíněné sportovní události budou probíhat bez přítomnosti diváků, svaz ale počítá s kompletním pokrytím. „Vše bude vysílat televize. Řeší se, která co. Připraveny budou ze všech kurtů i internetové streamy – od prvního zápasu až po finále,“ ujistil Kaderka.

Kromě nových akcí, vyvolaných mimořádnými opatřeními, pracuje Český tenisový svaz také na systému soutěží pro děti, mládež a rekreační hráče.