Ztratí tenis ikonu? Světová jednička odmítá očkování proti koronaviru

- Filip Lefenda

Tenisový okruh je vinou celosvětové pandemie koronaviru pozastaven a podobně jsou na tom i další sporty. Pokračování je v nedohlednu a v posledních dnech navíc síly hlasy odborníků, kteří varují, že plnohodnotný "restart" bude možný až v momentě, kdy bude objevena spolehlivá vakcína. Při takovém scénáři by však mohl „bílý sport“ přijít o jednu ze svých ikon – Novaka Djokoviče.

„Jsem odpůrcem očkování. Nechci k němu být nucen jen proto, abych mohl cestovat,“ prohlásila současná světová jednička během nedělního živého chatu s dalšími srbskými sportovci.

„A když bude očkování povinné? Budu se muset rozhodnout. Mám na něj ale svůj názor a nevím, zda ho někdy budu moci přehodnotit,“ trvá zatím na svém muž, jenž letos ovládl Australian Open, podnik v Dubaji i premiérový ročník týmového ATP Cupu.

Celá řada zemí sáhla v boji s virem COVID-19 k uzavření svých hranic. A právě v tomto opatření tkví největší problém akcí s mezinárodní účastí.

„Teoreticky, pokud by sezóna začala v červenci, srpnu nebo září, pochopil bych, že očkování bude po vystoupení z karantény vyžadováno. Ale je to nepravděpodobné, žádná vakcína zatím není,“ zamýšlel se nad problematikou dále Djokovič, majitel sedmnácti grandslamových trofejí.

Tenisté se nevrátí na kurty dříve než 13. července, i nad tímto termínem ale visí velký otazník. Koronavir již zrušil celou řadu turnajů, poprvé od druhé světové války se letos nebude konat ani Wimbledon. Na podzim byl odložen Roland Garros, olympiáda v Tokiu pak o celý rok.