Nevím, jak přežiji. Asi budu rozvážet pizzu, zoufá trenér hráčky TOP 30

- Filip Lefenda

Těžké momentální časy nedoléhají pouze na samotné tenisty, nýbrž i na jejich trenéry. Zářným příkladem je Thomas Drouet. Jak přiznal v rozhovoru pro francouzský list L´Equipe, snahy o dohodu s jeho svěřenkyní Čchiang Wang selhaly, a tak Francouz během koronapauzy nepobírá žádný plat.

„Mám smlouvu, která počítá s 35 až 40 týdny práce. Když jsme se dozvěděli, že byly turnaje minimálně do července zrušeny, snažil jsem se dohodnout alespoň na 50 procentech platu,“ popsal vyjednávání s aktuálně 29. hráčkou světa, kterou vede od loňského Roland Garros, šestatřicetiletý Drouet.

„Odmítla mě s tím, že teď nevydělává peníze. Žádnou pomoc tak očekávat nemůžu,“ zoufá si muž, jenž ukončil aktivní kariéru v roce 2017. Nejvýše během ní pobýval na 1069. místě žebříčku ATP.

„Je to nejistá situace. Nikdo neví, kdy bude okruh obnoven. Rozhodli jsme se trénovat od června a tři týdny poté odcestujeme na Mauricius,“ nastínil další plány s čínskou jedničkou Drouet. „Jenže dokud je okruh zrušen a já bez peněz, nevím, jak to uděláme,“ dodal trenér, který dříve spolupracoval rovněž s Tomicem, Tsongou, Bartoliovou či Babosovou.

A tak Drouet nastínil, že zřejmě bude nucen najít si dočasné vedlejší zaměstnání. Nakloněný je téměř všemu. „Asi budu rozvážet pizzu,“ řekl.

Drouetova svěřenkyně Čchiang Wang vyhrála na profesionálním okruhu dva singlové tituly. Dalších šestnáct přidala na turnajích ITF. V žebříčku byla osmadvacetiletá Číňanka nejvýše na 12. pozici. Na grandslamech došla nejdále loni na US Open, kde si zahrála čtvrtfinále. Letos na sebe nejvíce upozornila v Melbourne, kde přehrála ve 3. kole třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionku Serenu Williamsovou.