Hráčka z páté stovky žádá ITF o finanční pomoc. Přidává se k autorce petice

- Jan Havlovic

Tara Moorová je další z řady tenistů z nižších pater žebříčku, která žádá veřejně o finanční pomoc. Aktuálně 441. tenistka světa požádala Mezinárodní tenisovou federaci (ITF) v době koronavirové pandemie o finanční podporu. Britská tenistka se přidala k Sofii Šapatavové, autorce petice, v níž Gruzínka žádá tenisové organizace rovněž o finanční podporu.

Pandemie koronaviru ochromila globálně celou ekonomiku, výjimkou pochopitelně není ani tenisový svět. Zrušené turnaje tvrdě dopadají na tenisty z nižších pater žebříčku, kteří se dožadují finanční pomoci. 

Zatím poslední profesionální tenistkou, která veřejně vystoupila, je Britka Tara Moorová. Hráčka s páté stovky světového žebříčku podala k Mezinárodní tenisové federaci žádost o finanční podporu pro tenisty z nížších pater žebříčku.

Otázkou zůstává, zdali orgány ITF její žádosti vyhoví. Moorová nicméně může, narozdíl od tenistů z jiných zemí, využít nabídky Britské tenisové asociace, která uvolnila na zmírnění sportovních následků pandemie 20 milionů liber (odhadem přes 630 milionů korun). Tenisté ze spodnějších pater žebříčku, trenéři, funkcionáři či provozovatelé tenisových areálů v zemi budou moci žádat o granty a bezúročné půjčky.

Moorová zkusila podobnou cestu jako Gruzínka Sofie Šapatovová, která vytvořila petici, v níž žádá ITF, WTA a ATP o finanční podporu. Online petice má aktuálně více než 1350 podpisů. „Je hrozné slyšet, že profesionální tenisté mají problémy s financemi a nemají skoro na jídlo, ale je to realita,“ varuje gruzínská tenistka.

„Znám tenisty, kteří jsou na tom podstatně hůře. Spousta z nich tak bude muset s tenisem skončit,“ upozorňuje Šapatovová.

Problém s financemi měl i Noah Rubin. Někdejší vítěz juniorského Wimbledonu bleskově zareagoval a v přerušené sezoně spustil online tenisové kurzy a touto službou si slušně vydělává. Profesionální australská tenistka Gabriella Da Silva Picková zase vzala v této době za vděk pracovním místem v kavárně.