Potřebujeme vakcínu! zní (nejen) z Tokia. Ani v příštím roce nebude olympiáda samozřejmostí

- Filip Lefenda

Pokud nedojde v dohledné době k vývinu vakcíny proti onemocnění COVID-19, hrozí, že se olympijské hry v Tokiu neuskuteční ani v příštím roce. S takovým scénářem přišel Toširó Mutó, výkonný ředitel organizačního výboru akce.

Měla to být největší sportovní akce letošního roku, 24. března ale přišel smutný, leč nevyhnutelný verdikt – olympiáda v Tokiu musí být kvůli pandemii koronaviru o rok odložena.

Podle některých by se však v japonské metropoli nemuselo hrát a závodit ani v příštím roce. Své znepokojení v posledních dnech oznámil ředitel organizačního výboru her Toširó Mutó.

„Nemyslím si, že by v tuto chvíli mohl někdo s jistotou říci, zda budeme mít virus za rok v červenci pod kontrolou,“ vyjádřil své znepokojení. „Jasnou odpověď není nikdo schopen dát,“ dodal.

„Vše, co můžeme udělat, je nadále tvrdě pracovat na přípravách. Upřímně doufám, že příští rok se lidstvu podaří koronavirovou krizi překonat,“ přeje si šestasedmdesátiletý Mutó.

Klíčovou roli by mohla hrát vakcína, kdy (a zda vůbec) však bude dostupná, je v tuto chvíli ve hvězdách. „Lidstvo by mělo spojit všechny své technologie a moudrost k tvrdé práci. Je nutno vyvinout léky a vakcíny,“ nechtěl Mutó blíže spekulovat nad otázkou, co by se dělo, kdyby se ani v náhradním termínu nemohla olympiáda uskutečnit.

Olympijské hry v Tokiu jsou na programu od 23. července do 8. srpna 2021. Zápolit by se na nich mělo celkem ve 33 sportovních odvětvích. Tenis je jedním z nich.