WTA

TOP hráčky do 20 let! Češky mezi elitou chybí

- Radek Štohl

Ženský světový tenis může čekat zářivá budoucnost. Hned šest hráček, kterým ještě nebylo dvacet let, se nachází mezi stovkou nejlepších tenistek dvouhry. Mezi nimi vyčnívá loňská vítězka US Open Bianca Andreescuová, naopak se v ní neocitá žádná Češka. Minulý rok by se k těmto hráčkám ještě přidala Markéta Vondroušová, finalistka French Open 2019 své dvacáté narozeniny oslavila na konci uplynulého června.

1) Bianca Andreescuová (6. místo žebříčku dvouhry)
Někdejší čtvrtá hráčka dvouhry si na dvacáté narozeniny musí dva měsíce počkat. Ještě před jejich oslavením ovšem ohromila celý tenisový svět. Na začátku sezóny 2019 došla z kvalifikace Aucklandu až do finále, triumfovala v Newport Beach nebo na prestižním podniku v Indian Wells. Ačkoliv devatenáctiletá Kanaďanka během následujícího půl roku odehrála dva turnaje, tak následně v Torontu a na US Open nenašla přemožitelku. 

2) Dajana Jastremská (25. místo žebříčku dvouhry)
Mladá Ukrajinka, která kulaté narozeniny oslaví za pět týdnů, na sebe upozornila již během svých úvodních turnajů mezi profesionálkami. Při své třetí účasti na turnaji nižší kategorie došla do semifinále, na ITF v Campinasu dokonce získala titul. Prvního úspěchu na WTA se dočkala v závěru sezóny 2018, kdy bez ztráty setu ovládla turnaj v Hongkongu. Další dvě trofeje přidala loni v Hua Hinu a Štrasburku, ve Wimbledonu dokráčela mezi šestnáctku nejlepších. Letos měla na dosah titul v Adelaide, kde se však musela sklonit Asleigh Bartyové. Na začátku ledna se objevila na jednadvacátém místě světa.

3) Amanda Anisimovová (28. místo žebříčku dvouhry) 
Amanda Anisimovová se dlouhodobě řadí mezi nejtalentovanější tenistky na okruhu. Na konci srpna devatenáctiletá Američanka, která rovněž pobývala na dvacáté první pozici dvouhry, to mimo jiné prokázala cennými skalpy nad Petrou Kvitovou (Indian Wells), Simonou Halepovou (French Open) nebo Elinou Svitolinovou. Největším úspěchem Anisimovové je semifinále loňského Roland Garros, na kterém nestačila na pozdější vítězku Asleigh Bartyovou. O dva měsíce dříve vyhrála svůj dosud jediný titul na okruhu WTA.

4) Iga Swiateková (49. místo žebříčku dvouhry)
Polský tenis upíná pozornost na dvě osmnáctileté tenistky. Zatímco Maja Chwalinská dokázala nakouknout do TOP 200, tak příští měsíc devatenáctiletá Iga Swiateková již byla na osmačtyřicáté příčce. Její nástup mezi profesionálky byl impozantní. Z úvodních šesti turnajů ITF vyhrála tři tituly, jednou si připsala čtvrtfinále. V sezóně 2018 dobyla další čtyři podniky menší kategorie. Swiateková nezahálela ani na kvalitnějších akcích. Loni při svém prvním grandslamu postoupila z kvalifikace do druhého kola Australian Open, v Luganu dokráčela až do finále. Na French Open si připsala osmifinálovou účast, stejně jako na silně obsazeném podniku v Torontu.

5) Coco Gauffová (52. místo žebříčku dvouhry)
Pravděpodobně nejvíce potenciálu v sobě aktuálně skrývá Coco Gauffová, která teprve uplynulý měsíc oslavila šestnácté narozeniny. Její bilance mezi profesionálkami je však na tak nízký věk výjimečná, konkrétně činí 42 výher a 21 porážek. Poprvé na sebe výrazně upoutala pozornost loni v létě. Ve Wimbledonu začínala v kvalifikaci, po skalpech Venus Williamsové či Magdalény Rybárikové postoupila do osmifinále, ve kterém prohrála až s celkovou vítězkou Simonou Halepovou. Gauffová ve zbytku sezóny ještě uhrála třetí kolo US Open či jako lucky loser vyhrála turnaj v Linci. Letos na Australian Open padla se Sofií Keninovou, která celý grandslam ovládla. Gauffové na konci února patřilo devětačtyřicáté místo dvouhry.

6) Anastasia Potapovová (84. místo žebříčku dvouhry)
Ruska na konci března oslavila devatenácté narozeniny, v žebříčku přitom již byla na čtyřiašedesátém místě dvouhry. Na okruhu WTA se poprvé připomněla v červenci 2018, kdy v Moskvě postoupila do finále, ve kterém nestačila na vrstevnici ze Srbska Olgu Danilovičovou. Potapovová o titul bojovala také o dva měsíce později v Taškentu, zde však titul nezískala. Loni se její cesta mírně zadrhla, dvakrát hrála semifinále. Letos se začala postupně znovu rozjíždět, v Brisbane, Acapulcu a Monterrey uhrála čtvrtfinále.