Dojde i na Australian Open? Mohlo by se hrát bez diváků, připustil šéf turnaje

- Filip Lefenda

Do startu nového ročníku grandslamu v Melbourne schází ještě tři čtvrtě roku, přesto už nyní berou organizátoři Australian Open v potaz pandemii koronaviru a počítají s možnými komplikacemi.

„Těžko říci, co bude za měsíc, natož za osm. Musíme proto počítat se všemi možnými scénáři,“ uvedl šéf turnaje Craig Tiley v tiskovém prohlášení. Úvodní grandslam nové sezóny je naplánován v termínu od 18. do 31. ledna.

„Situace se může vyvinout všemi směry. Doufáme, že se pandemie co nejdříve dostane pod kontrolu. Není ale v tuto chvíli jasné, jaká opatření v boji s virem budou platit i v příštím roce,“ pokračoval muž, kterého by nepřekvapilo, pokud by se letošní tenisová sezóna už vůbec nerozběhla.

„Tenisté možná budou muset po příletu do Austrálie do povinné karantény. Snažíme se vymyslet co nejlepší podmínky, aby se mohli zúčastnit australských turnajů a cestovat po zemi,“ vyjmenoval Tiley možné komplikace.

Zároveň šéf Australian Open vyslovil to, o čem organizátoři Wimbledonu nechtěli ani slyšet. „Jednou z variant je, že se bude hrát turnaj bez diváků,“ připustil černý scénář.

Tenisový okruh je z důvodu celosvětové pandemie koronaviru přerušen zatím do 13. července. Zrušen musel být, mimo jiné, poprvé od druhé světové války Wimbledon. Antukový Roland Garros byl z května přeložen na přelom září a října. Olympijské hry v Tokiu pak byly odloženy o celý rok.