Legenda o mladých i starších: Snad nebudeme řešit za rok to samé, přeje si

- Filip Lefenda

Zrušení Wimbledonu, který v minulosti hned osmnáctkrát ovládla, ji nezaskočilo. Martina Navrátilová patřila k těm, kteří nevyhnutelný krok předvídali již dlouhé týdny předem. Stejný osud letos čeká podle legendy i další grandslam – US Open.

Navrátilová, která v All England Clubu vybojovala devět titulů ve dvouhře a stejný počet ve čtyřhře, považuje zrušení nejstaršího turnaje planety za správný krok. „Bylo to bohužel nevyhnutelné. Mluvila jsem s mou agentkou asi před měsícem a říkala jsem, že se přesně tohle stane,“ prozradila třiašedesátiletá pražská rodačka v rozhovoru pro BBC.

Bývalá světová jednička v singlu i deblu platí v současnosti za uznávanou tenisovou expertku, letos si ale k posvátné londýnské trávě nepřivoní. A jako samozřejmost momentálně nebere ani příští ročník. „Jen doufám, že dříve či později najdeme řešení, abychom neřešili příští rok to samé,“ přeje si.

Navrátilová zároveň tuší, že záludný koronavir zruší i US Open. „Areál se nyní proměnil v polní nemocnici. V září tam ještě mohou být tisíce lůžek. Teď se musíme starat především o zdraví lidí, tenis je na druhém místě,“ varuje jedna z ikon světového tenisu.

„Cílová čára je v nedohlednu. Nevíte, kdy začít trénovat. Všichni jsme na jedné lodi, ale pro některé je to těžší než pro jiné,“ zamyslela se i nad rozdílnými dopady pro samotné tenisty. „Mladí přicházejí o šanci zdokonalit se a porovnat síly s výše umístěnými protivníky. Starší hráči jako Roger Federer nebo Serena Williamsová ztratili příležitost. Čas už není jejich přítelem,“ myslí si.