Světlo v době temna: ČTS připravil sérii turnajů pro období po karanténě

- Jan Vojkůvka

Zatímco ze světa přichází ohledně tenisové sezony jedna špatná zpráva za druhou, Český tenisový svaz vnáší do doby temna trochu světla. Na období, kdy ještě nebude možné hrát tenis na mezinárodní úrovni, ale podmínky již dovolí setkání menšího počtu lidí a otevření sportovišť pro uživatele, má ČTS připravenu sérii krátkodobých a dlouhodobých soutěží týmů i jednotlivců, kterých by se mohly zúčastnit i největší české hvězdy.

Série turnajů má pomoci tenistům především v získání rytmu před znovuspuštěním soutěží na mezinárodní úrovni. To by se mohlo týkat i největších českých hvězd mužského a ženského okruhu. „Víme dobře, že jsme v situaci, kdy se turnaje zatím stále ruší či překládají, včera po 75 letech zrušili dokonce Wimbledon,“ připomněl prezident ČTS Ivo Kaderka.

„Musíme ale být připraveni a vytvořit našim reprezentantům takové podmínky, aby se mohli začít v okamžiku, kdy to bude možné, připravovat v soutěžních zápasech, které se nedají v přípravě nijak stoprocentně nahradit, a přitom jsou pro návrat na turnaje tak důležité,“ řekl k plánovanému projektu.

Tenisové kluby byly ve čtvrtek informovány, že je připravena série soutěží, kterou bude svaz organizovat a její skladbu operativně nastavovat a zahajovat podle pravidel a nařízení Vlády ČR a dalších orgánů.

Všechny turnaje budou přenášeny živě, jedná se také o přenosech s televizí. Hrát se bude bez diváků a to přinejmenším v prvních několika týdnech po ukončení nouzového stavu a karantény. Podle vyjádření ČTS není cílem otevřít hlediště publiku, ale dát tenistům možnost se kvalitně připravit na návrat na mezinárodní okruh.

Krátce po uvolnění karantény se odehraje první z turnajů, kterým bude třídenní podnik „Be ready o pohár prezidenta ČTS“ v tenisovém areálu TK Sparta Praha. Hrát zde bude osm mužů na antuce a osm žen na betonu.

Navázat by následně měla dlouhodobá celorepubliková soutěž „Barvy pro budoucnost-liga ČTS by Moneta Money Bank“. Podle informací ČTS se v ní utkají čtyři barevné týmy, aby byla potlačena klubová rivalita, červený, bílý, modrý a žlutý. Skládat se bude z dvoudenních zápasů systém každý s každým.

Hrát se budou také klasické turnaje o „Trofej solidarity a naděje ČTS“.  Půjde o týdenní akce pro 16 mužů a 16 žen + kvalifikace v různých tenisových areálech v Čechách a na Moravě.

ČTS je připraven i na možnost, kdy by se otevřely s některými státy hranice. V takovém případě by se mohlo konat utkání se Slovenskem pod názvem „Znovu spolu pro budoucnost“. Jednalo by se o týmovou soutěž po vzoru Davis Cupu či Fed Cupu a hrát by se mělo ve všech věkových kategoriích.

„Chceme být dokonale připraveni na okamžik, který všichni v této složité době vyhlížíme. Až se tak stane, nebude čas improvizovat a začít se dohadovat. Proto jsme vstoupili do jednání s kluby, tenisovými centry i manažerskými skupinami a ladíme finální parametry všech soutěží tak, aby maximálně pomohly hráčům a jejich týmům k návratu do seriálu turnajů, kde budou reprezentovat Českou republiku,“ shrnul připravovaný projekt prezident ČTS Ivo Kaderka.