Letošní Wimbledon byl zrušen. Nejslavnější turnaj světa se neuskuteční poprvé po 75 letech

- Jan Havlovic

Celosvětová pandemie koronaviru citelně zasáhla i nejslavnější turnaj světa Wimbledon, který se v letošním roce neuskuteční. Konečně rozhodnutí padlo ve středu na zasedání organizačního výboru. Slavný grandslamový podnik se neuskuteční poprvé od druhé světové války.

To, o čem se v tenisovém světě poslední dny živě diskutovalo, se ve středu potvrdilo. Organizátoři londýnského Wimbledonu oznámili, že se letošní ročník kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. 

Pořadatelé neměli jinou možnost, neboť odklad turnaje nebyl možný. Na vině je specifický povrch, v tomto případě tráva, jejíž údržba závisí – na rozdíl od ostatních povrchů – i na klimatických podmínkách.

Zrušení Wimbledonu mrzí i Petru Kvitovou. „Čekala jsem, že to nepůjde. Teď jsou na světě důležitější věci. Beru to tak, jak to je. Je to takové smutné. Wimbledon je chrám tenisu. Je to zřejmě první turnaj, jehož zrušení mě hodně zasáhlo,“ uvedla třicetiletá tenistka v rozhovoru pro české novináře

Nejslavnější turnaj světa, jehož historie se začala psát v roce 1977, se neuskuteční poprvé od druhé světová války. Slavný grandslamu v All England Clubu se neuskutečnil pouze během válečných let 1915 až 1918 a 1940 až 1945.

Zrušení Wimbledonu přináší další ránu do letošního tenisové sezony, která je nově přerušena až do 13. července. ITF zareagovala na rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu a zrušila všechny turnaje z okruhu ITF World Tennis Tour až do 13. července. V letošním roce neuskuteční ani tradiční turnaj ATP v londýnském Queen's Clubu.