Americká tenistka pyká za doping, byla dočasně suspendována

- Jan Havlovic

Světová antidopingová organizace funguje pochopitelně i během koronavirové pandemie a v pondělí rozhodla o suspendaci americké profesionální tenistky. Jedná se o Ashley Kratzerovou, která byla pozitivně testovaná na látku GHRP-6. Jednadvacetiletá Američanka měla pozitivní test na konci ledna na turnaji v Newport Beach.

Bývalá dvoustá hráčka světového žebříčku dostala na konci ledna od pořadatelů turnaje WTA v Newport Beach šanci v kvalifikaci, ve které podlehla v úvodním zápase Japonce Eri Hozumiové 4:6, 7:6(2) a 1:6. Zároveň to byl její jediný a zatím poslední letošní zápas na profesionálním okruhu. 

S účastí na tenisovém turnaji WTA souvisela i návštěva u dopingových kontrolorů. Zástupci WADA nalezli ve vzorku Kratzerové látku GHRP-6 (peptid uvolňující růstový hormon), která patří mezi zakázané. Aktuálně 492. tenistce světa byl tak doručený dopis o dočasné suspendaci.

O výši trestu bude rozhodovat disciplinární komise, u které americká tenistka může podat vysvětlení a odvolat se.

Kratzeová tak aktuálně nesmí nastupovat na žádných profesionálních tenisových turnajích. Vzhledem k celosvětové koronavirové pandemii nicméně byly turnaje z okruhů ATP, WTA a ITF zrušeny až do 7.6. Nad pokračováním tenisové sezony přesto visí otazník.