Wimbledon bude ve středu zrušen. Není jiná možnost, zní z Německa

- Filip Lefenda

Pandemie koronaviru si po celém světě vyžádala již více než 34 tisíc životů a pozastavila tak, až na některé drobné výjimky, sportovní dění. Zatím do 8. června jsou pozastaveny oba profesionální tenisové okruhy a řeší se, co bude dál. Tento týden by mělo být jasno i o tom, zda se uskuteční Wimbledon. V Německu už ovšem mají jasno.

Zatímco antukový Roland Garros byl přesunut na přelom září a října, organizátoři Wimbledonu podobné možnosti nemají. Na vině je specifický povrch, v tomto případě tráva, jejíž údržba závisí – na rozdíl od ostatních povrchů – i na klimatických podmínkách.

Na téma letošního osudu Wimbledonu promluvil v rozhovoru pro Sky Sport Dirk Hordorff, viceprezident německé tenisové federace. Ten nepochybuje o tom, že akce bude ve středu zrušená. Jde údajně o jedinou možnost, která je na stole.

Ve středu se má sejít rada, která přijme konečné rozhodnutí. Jsem zapojen do orgánů ATP a WTA. Již byla učiněna nezbytná opatření a Wimbledon by měl být ve středu zrušen. O tom není pochyb,“ má jasno Hordorff.

„Za aktuální situace jde o nezbytný krok. Je nereálné si představit, že s omezeními v cestování, která v současnosti panují, se bude konat mezinárodní tenisový turnaj za účasti stovek tisíc lidí z celého světa. To je opravdu nemyslitelné,“ dodal jeden z šéfů německého tenisu. Možnost hrát bez diváků byla pořadateli akce již dříve striktně vyloučena.

Nejstarší grandslam světa, jehož historie se začala psát v roce 1877, se dosud neuskutečnil pouze během válečných let 1915 až 1918 a 1940 až 1945. Od roku 1946 se koná nepřetržitě. Start letošního ročníku je stanoven na 29. června. Pravděpodobnost, že se v All England Clubu bude skutečně hrát, je ovšem den ode dne menší.