Mohu porazit kohokoliv, hlásí Wawrinka z Petrohradu

- Jan Vojkůvka

Pokud někdo uvažoval nad tím, že by Stan Wawrinka po triumfu ve finále US Open mohl trochu podcenit vstup do turnaje v Petrohradu, musel být zklamán. Švýcarský tenista vstoupil do tohoto podniku po volném losu až ve druhém kole a na úvod vyprovodil Lukáše Rosola z kurtu po výhře 6:3, 6:1.

Právě Rosol, hráč, který dokáže potrápit favority, přitom mohl být tím, kdo Wawrinku po více než týdenní pauze zaskočí. Nestalo se tak, Wawrinka za 58 minut vyhrál hladce ve dvou setech, soupeři povolil čtyři gemy a došel si pro postup do čtvrtfinále.

Vzájemnou bilanci tak stanovil na 6:0 ve svůj prospěch, ale při posledních dvou zápasech v Ženevě a na French Open se s českým tenistou trápil a musel jít vždy do rozhodujícího setu. Ukazuje se však, že sebevědomí a síla, kterou triumfem ve Flushing Meadows nabral, ho žene dál kupředu.

Jsem šťastný, že se příprava na tento turnaj vydařila,“ podotkl jedenatřicetiletý Švýcar na tiskové konferenci po středečním utkání. „Hrál jsem na dobré úrovni, na to, že to byl první zápas, obzvlášť proti Rosolovi, hráči, s nímž jsem tento rok sehrál těsné duely.

Wawrinka momentálně cítí, že je na vrcholu sil, možná více, než v dobách, kdy vyhrál Australian Open v roce 2014 nebo French Open v roce 2015. „Snažil jsem se mu to znepříjemnit různým mixováním rychlosti svých úderů vždy, když se mohl dostat do rytmu. Byl jsem až překvapený, jak mi to vycházelo, ale když budu hrát takhle dobře, vím, že můžu porazit kohokoliv,“ upozornil Wawrinka.

Ve čtvrtfinále bude soupeřem prvního nasazeného Srb Troicki.