Češi? Hrdinové! Jsem na nás moc hrdá, vzkazuje dojatá oslavenkyně Strýcová

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

Tenisový kolotoč je vinou pandemie koronaviru přerušen, a tak své 34. narozeniny oslaví v sobotu doma. Barbora Strýcová se i během turnajové pauzy udržuje v kondici prostřednictvím nových cvičení, o která se s fanoušky dělí na sociálních sítích. Na své krajany je přitom zkušená Češka v mimořádně těžkých dnech náležitě pyšná. „Je opravdu nádherné vidět, jak držíme spolu a navzájem si pomáháme. Jsem na to obrovsky moc hrdá. Strašně děkuji lidem, kteří musí bojovat s virem v první linii. Jsou to hrdinové,“ pravila dojatě v rozhovoru pro Tenisový svět.

Jak se v těchto dnech udržujete ve formě?
Každý den doma cvičím a chodím běhat. Hledám různé „workouty“ na internetu tak, abych se každý den zapotila. Ze začátku nebylo lehké vymýšlet cviky, teď už jsem v tom ale zběhlá (úsměv). Internet mi v tom dost pomáhá.

Jaká je hlavní náplň vašich dnů?
Věnuji se právě kondici, ale jinak. Dělám jiné cviky. Jiné je to teď ale momentálně pro všechny. Pro mě je důležité mít ve dnech řád, abych věděla, co mě v ten den čeká. I maličkosti jsou důležité.

S kým jste teď nejvíce v kontaktu?
Několikrát denně jsem v kontaktu se svou rodinou. Voláme si s babičkou a dědou přes FaceTime. Vždy se těším na jejich hlas, na to, že si popovídáme. Opět věc, kterou jsem si tolik neuvědomovala, když bylo všechno v normálu.

Tenisová pauza potrvá minimálně do června. Jak těžké a v čem je netušit, kdy se začne hrát?
Minimálně do června. Osobně si myslím, že to bude déle, ale třeba ne. Je to těžké v tom, že když nevíte datum začátku, je složité něco plánovat. Je důležité se udržovat, ale nesmí se to úplně přepísknout, aby pak byla síla i na tu hlavní práci, a tou je tenis.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Ptali jste se mě jestli bych neudělala nějaké video toho jak doma cvicim.Tak tady je par cviků. Každý cvik se děla 30s a jde to hned po sobě . Žádný pauzy jen ty co jsou napsané!! #stayhome #moveyour? 1. Dřepy s výskokem 2. Panák 3. Plank s nohama do strany 4. Plank s kopanim nohama k hrudi 5. Drep výkop L do strany 6. Drep výkop P do strany 7. Dřepy s vyskokem 8. Kliky 9. Plank nahoru a dolu 10. Na čtyřech L nahoru 11. Na čtyřech P nahoru 12. Břicho (jakýkoliv ) Pauza 1 min 13. Klik a ruce dopředu 14.Záda (jakýkoliv) 15. Záda jakýkoliv 16. Rotace ( buď na loktech nebo rovné ruce 17. Ženský kliky pomalu 18. Inner leg (vnitřní stehno L a P) 19. Břicho 20. Rotace 21. Záda 22. Plank Pauza 1 min 23. Mustek :) L 24. Mustek P 25.Mustek jen nahoru špičky zvedle 26. Břicho různé 27. Břicho kolena k hrudi 28. Triceps 29. Obrácený plank 30. Břicho nohy kmitat nahoru dolu 31. Břicho nohy od sebe kmitat 32. Triceps 33. Triceps kliky ženský 34. Břicho

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova),Bře 19, 2020 v 1:00 PDT

Jak vnímáte přesunutí olympiády na příští rok?
Myslím, že je to správný krok. Na druhou stranu pro mě byla olympiáda držák, proč pokračovat v kariéře. Až se zase začne hrát, uvidím, zda najdu motivaci a vůli pokračovat a zúčastnit se olympiády v roce 2021.

Hrozí i zrušení Wimbledonu, který se kvůli povrchu dá jen těžko přesunout. Byla by to velká rána?
Každé zrušení turnaje je rána. Teď se navíc bavíme o Wimbledonu. Turnaj, který znamená pro spoustu tenistů nejvíce, stejně jako pro mě. Bude to pro tenis rána jako hrom, ale tady jde o zdraví lidí.

Máte určitě i spoustu známých po celém světě. Jak vnímají situaci v jiných zemích?
Ano, mám. Tohle je situace, která se vnímá ve strachu, co bude dál. Samozřejmě, že se k tomu každý snaží přistupovat tak, že se musíme koukat na to, co je zrovna tady a teď, a být opatrní, dávat pozor na sebe a své blízké. Nic jiného teď dělat nejde.

Po celý rok cestujete, pořád potkáváte další a další lidi. Chybí vám to, nebo je to pro vás z tohoto pohledu spíše psychický odpočinek?
Je to spíše odpočinek. Na druhou stranu je to skok ze sta na nulu, není sranda se s tím nějak poprat a srovnat. Sociální distanc byl ze začátku v pohodě, ale časem už to tak úplně není (úsměv). Ráda potkávám lidi.

Vypadá to, že se český národ během této krize nebývale sjednotil. Lidé si navzájem pomáhají, šijí roušky a podobně. Jak to vnímáte?
Je opravdu nádherné vidět, jak držíme spolu a navzájem si pomáháme. Jsem na to obrovsky moc hrdá. Strašně děkuji lidem, kteří musí bojovat s virem v první linii. Jsou to hrdinové.

V sobotu máte narozeniny. Jak je oslavíte?
Budu doma se svým přítelem. Otevřeme si láhev vína a zavolám zase i své rodině.