Dotace pro Srbsko. Djokovič pošle miliony do nemocnic

- Radek Štohl

Nejen Roger Federer a Rafael Nadal se rozhodli pomoci v boji s novým typem koronaviru. Velkým dílem se o to zaslouží také aktuálně nejlepší hráč mužského tenisu Novak Djokovič, který společně s manželkou Jelenou podpoří zdravotnická zařízení v rodném Srbsku.

Země z Balkánského poloostrova zatím s COVIDEM-19 zápasí velmi statečně. Do pátečního dne se zde nakazilo necelých 460 lidí, přičemž o život přišlo osm z nich. Na druhou stranu se ve státě, ve kterém žije přibližně sedm milionů obyvatel, z této virové nemoci plně zotavilo patnáct osob.

I přes skutečnost, že situace ve Srbsku momentálně vypadá relativně příznivě, tak přibývají finanční prostředky od jednotlivých osobností a známých tváří. Mezi ně se řadí také držitel sedmnácti grandslamových trofejí Novak Djokovič. S manželkou Jelenou přispějí milion eur (více jak 27 milionu českých korun) na plicní ventilátory a další potřebné pomůcky.

„Chtěl bych vyjádřit vděk celému zdravotnickému personálu za pomoc osobám, které jsou postiženy koronavirem. Bohužel každý den je těchto lidí čím dál více. S Jelenou dáváme dohromady plán, jak nejlépe dotovat naše prostředky tak, abychom pomohli lidem v nouzi," prohlásil Novak Djokovič na video konferenci.

První hráč žebříčku dvouhry se s výraznou pomocí přidal ke svým věčným rivalům Rafaelu Nadalovi a Rogeru Federerovi. Oba již dříve věnovali své finanční prostředky přímo na boj proti koronaviru, resp. rodinám, které byly touto nemocí zasaženy.