Nemůžeme jen sedět na zadku a čekat na konec, říká Martincová

- Jakub Slunečko

I když ji vynucená tenisová pauza zasáhne v postupu žebříčkem a ublíží jí i finančně, snaží se Tereza Martincová v těžkých časech myslet pozitivně. „Tenis teď jde stranou. Hlavně ať to všichni přežijeme ve zdraví. Věřím, že se pak na kurty vrátím v dobré formě,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět.

Tereza Martincová měla na začátku sezony slušně našlápnuto. Třeba na velkém turnaji v Dauhá byla pár míčků od skalpu světové dvacítky Marie Sakkariové, než prohrála ve třech setech. Dobrou formu pak mohla využít během března a dubna k postupu žebříčkem směrem ke světové stovce, protože v tomto období příliš bodů z loňska neobhajovala.

Českou tenistku ale, stejně jako celý okruh, nečekaně zasáhla pandemie koronaviru. Tenisové turnaje dostaly stopku minimálně na tři měsíce do začátku června. A kdo ví, jestli se vůbec v červnu začne.

„Měla jsem za sebou slušné zápasy a turnaje. Pauzu bych si určitě nedávala. Ale nepláču si do dlaně. Až se vrátím, tak si myslím, že budu hrát stejně dobře, ne-li ještě lépe,“ doufá pětadvacetiletá tenisová bojovnice, které momentálně náleží 133. místo světového žebříčku.

Co je na celé té situaci z pohledu tenisty nejhorší?
Ta nejistota, že nevíme, kdy se vlastně začne hrát a kdy to celé skončí. Tenis ale jde teď stranou a sport se musí na chvíli zastavit. Hlavní je se z toho dostat ve zdraví. Já jsem optimistická v tom, že se vše co nejdřív vrátí do normálu a i my se pak budeme moci vrátit na turnaje.

Před pár týdny byl docela chaos s tenisovými žebříčky. Nejdřív hráčům na zrušených turnajích padaly body, pak se ale žebříček zmrazil. Jak to vnímáte?
Nemůže to být pro všechny fér, to je logické. Ale kdyby body padaly, někteří hráči kolem třicítky by mohli být venku ze stovky, pokud by nemohli obhajovat. Já třeba teď nic moc obhajovat nemusela a jestli se začne hrát v létě, tak budu v podstatě jen nahánět body z loňska. Ale nad tím teď nemá smysl úplně přemýšlet, protože nikdo neví, kdy se opravdu začne hrát.

Antukové Roland Garros už bylo přesunuto na září hned po US Open, co na to říkáte?
Myslím, že sezona bude celkově určitě posunutá a turnaje se nasekají v době, kdy žádné původně být neměly. Když dají Roland Garros hned po US Open, nebudeme s tím moct nic dělat. Bude to pro všechny stejné. Oni se taky určitě snaží to naplánovat co nejlépe a mají to složité. Ale situace je tak komplikovaná, že si nemůžeme být jistí, jak to nakonec bude.

Pro top hráče tato pauza asi finančně takový problém nebude, ale co další tenisté, kteří jsou na příjmech z turnajů závislí a je to jejich obživa?
Určitě se nás to všech dotkne finančně. Těch úplně nejlepších tenistů na špičce ne. Ale hráči kolem stovky, dvoustovky, to je úplně něco jiného. My jsme závislí na tom, jak hrajeme. Podle toho si vyděláváme.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

??⛄️☀️??‍♀️

Příspěvek sdílený Tereza Martincova_official (@terezamartinec),Bře 15, 2020 v 7:56 PDT

Co teď všechno v karanténě můžete dělat?
Jsem doma v Česku. Snažím se maximálně vyhnout kontaktu s lidmi, tak by to mělo být, abychom se toho zbavili. Ale chci se zároveň udržovat v kondici. Chodím si zaběhat do přírody, to mě baví. Jsme profesionální sportovci a musíme se k tomu nějak postavit. Proto bych nemohla jenom sedět na zadku a čekat, až to skončí. Já potřebuji disciplínu, každý den mám naplánovaný a udržuji se v režimu. Nemám to v hlavě nastavené tak, že pauza bude ještě dlouho, takže nemá cenu nic dělat.

A jak se jinak doma odreagujete?
Mám hodně společného s přírodou a zvířaty, takže občas jdu do lesa nebo ke koním. Nebo vařím, uklízím, cvičím... vždycky se dá najít nějaká činnost. Jinak jdu ven maximálně nakoupit, izoluji se. Věřím, že se všechno co nejdřív vrátí do normálu.