ATP

Nulové příjmy a problémy s kariérou. Může to trvat i půl roku, myslí si Jebavý

- Jakub Slunečko, Radek Štohl

Na tuhle sezonu nebudou tenisté vzpomínat v dobrém. Rušení tenisových akcí kvůli koronaviru ohrožuje nejvíce hráče se středními příjmy, kteří jsou na penězích z turnajů většinou závislí. V exkluzivním rozhovoru přiblížil současnou těžkou situaci v tenise nejlepší český deblista Roman Jebavý. „Osobně se mi to vůbec nelíbí. Už jsem k tomu docela skeptický. Pauza může trvat klidně půl roku," říká.

Situace u profesionálního tenisu nevypadá příliš růžově. Během čtvrtka bylo rozhodnuto o dalším oddálení návratu do soutěžních zápasů, které se nejdříve rozjedou sedmého června. Žebříčky ATP i WTA zároveň budou zmraženy.

Avšak jen těžko lze s jistotou říct, že se sezona v červnu opět rozjede. „Klidně to může trvat ještě půl roku,“ říká deblista Roman Jebavý v rozhovoru pro Tenisový svět. I on je stejně jako mnoho dalších tenistů na okruhu závislý na příjmech z turnajů – ty jsou teď bohužel nulové.

„Finančně je to teď o ničem. Vyděláváme si jen hraním na turnajích. Než se začne hrát, tak všichni máme nulový příjem, což není dobrá situace.“

Romane, jak vnímáte rozhodnutí přerušit ATP a WTA až do června? Co všechno tato dlouhá pauza způsobí tenistům?
Samozřejmě už to je dlouhá doba a velký zásah do sezóny. Bohužel se ale bojím, že to ještě není konečné datum, kdy se opravdu začne hrát. Když vidím, co se děje v současné době, tak pravděpodobně ani není jiná možnost.

Domníváte se, že byla nějaká jiná cesta? Mělo by třeba smysl hrát bez lidí?
Myslím si, ze teď ani není. Jsou zavřené hranice, cestovat se nesmí nikam, každý se nějakým způsobem boji. A hrát bez diváků? Určitě to je řešení, ale ne v současné situaci. Zároveň netuším, jak by se to líbilo organizátorům turnajů, protože výdaje by byly pro ně stejné, ale příjmy mnohem menší.

Jak celá situace zasáhne přímo vás? Ať už tím, že nemůžete hrát, trénovat nebo také po finanční stránce...
Stejně jako pro další tenisty, ani pro mě situace není ideální. Trénovat sice lze, ale ve velkém omezení a také trochu bez motivace. Není jisté, jestli se turnaje budou hrát přímo za tři měsíce. Může se totiž přihodit, že to klidně bude až za půl roku. Finančně je to samozřejmě také o ničem. Vyděláváme si jen hraním na turnajích. Sice ještě hraji Bundesligu v Německu, ale vypadá to, že vše bude zrušené. Než se začne hrát, tak do té doby všichni máme nulový příjem, což není dobrá situace.

Jak speciálně je tohle bolestivé pro deblisty?
Je to samozřejmě ještě mnohem horší než pro singlisty, kteří si vydělávali větší částky. Pokud by to bylo na delší čas, tak si myslím, že hodně hráčům to může ovlivnit kariéru. Když to jinak nepůjde, tak si v době pauzy budou muset přivydělávat jiným způsobem a věřit, že se vše co nejdříve zlepší a začne se zase hrát. Na druhou stranu deblisté nemají takové týmy a náklady jako singlisté, kteří to všechno musí platit, i když se nehraje a nevydělávají ani korunu. Musíme všichni doufat, že vše co nejdříve dobře dopadne a znovu se rozjede normální život, na který jsme zvyklí.

Bavíte se o situaci s ostatními tenisty? Jak to celé vnímají a jaké z toho mají pocity?
Podobně jako já. Všichni by chtěli jezdit na turnaje a hrát. Je to hrozný pocit, zvláště pro tenisty. Platy máme jen z toho, co si uhrajeme. Ale když se nic nehraje, tak každý tenista má nulový příjem a nikdo s tím nic neudělá. Je to peklo. Jak tak přemýšlíme a bavíme se, tak si myslím, že se klidně může začít hrát na konci roku. Člověk to musí brát, jak to je a doufat, že co nejdříve bude dobře.

Co říkáte na to, co se během této pauzy děje s tenisovými žebříčky?
Se žebříčky to ještě není úplně jasný, jak to bude. Teď sice napsali, že to zmrazí, ale na jak dlouho a jak to bude, nikdo přesně neví, na tom teprve pracují. Samozřejmě, že vždy to bude pro někoho výhoda a pro někoho nevýhoda, ale aby byli všichni spokojení, tak to snad ani nejde vymyslet. Bohužel, tato sezona bude podivná a narušená ve všech směrech. Tedy pokud se vůbec dohraje.

Předpokládám, že jste doma v Česku. Jak celou tu krizi kolem koronaviru prožíváte osobně? Co říkáte na situaci a omezení u nás i ve světě, a jak myslíte, že se to bude vyvíjet?
Jsem doma v Česku a dodržuji vše, co je nařízeno. Osobně jsem to ze začátku moc neřešil. Přišlo mi, že to lidi přehánějí a zbytečně stresují. Když ale vidíme současnou situaci v Evropě – jak to roste, jak se zavírají hranice a lidé umírají...tak se musíme probrat a dodržovat vše, co vláda rozhodne, jinak se toho nikdy nezbavíme a bude to jen horší. Teď je vše o lidech. Snad si to všichni uvědomí. Situace v Evropě je samozřejmě mnohem horší než v České republice, tak se musíme snažit, abychom ji nedoháněli a pomalu vše zastavovali, protože tam už se to trochu vymyká kontrole. Zbývá jen doufat a věřit, že to dobře dopadne.