WTA

Varování před manipulátory. Ztrácel jsem vliv, přiznal bývalý trenér Muchové

- Marek Bartošík

Dlouho úspěšná spolupráce mezi Karolínou Muchovou a slovenským trenérem Emilem Miškem se před měsícem nečekaně rozpadla. Podle zkušeného Slováka stály za jeho odchodem od třiadvacetileté Češky manipulace a intriky. „Karolína se stala zajímavou pro různé lidí, kteří najednou cítí šanci přiživit se na jejím úspěchu. Postupně jsem ztrácel vliv,“ řekl v otevřeném rozhovoru pro slovenský web tenisovysvet.sk Miške.

Když se Karolíně Muchové, stále vyčerpané z náročné loňské sezóny, nevyvedly australské turnaje, málokdo tomu přikládal důležitost. Česká tenistka však v polovině února oznámila, že už ji nepovede Slovák Emil Miške, jenž stál za jejím vzestupem z třetí stovky žebříčku do elitní třicítky.

„V posledních měsících naší spolupráce už jsme si tolik nerozuměli, bylo to trápení,“ nezapíral v rozhovoru pro tenisovysvet.sk Miške, který vedl Muchovou tři roky.

Po většinu tohoto období se přitom jednalo o pohodovou spolupráci. „Když ještě nebyly peníze na další členy týmu a na turnaje jsme s Karolínou jezdili sami, chemie mezi námi fungovala skvěle. Měli jsme dostatek času si o všem popovídat,“ zahájil vysvětlení osmačtyřicetiletý Miške.

Posléze už zkušený trenér přešel k ožehavějším záležitostem.

„Když hráčka začne vydělávat velké peníze, stane se zajímavou pro různé lidi, kteří najednou cítí šanci přiživit se na jejím úspěchu. Nazývají se manažery nebo oddanými přáteli, v některých případech se stanou i životními partnery,“ přiblížil Miške, aniž by kohokoliv jmenoval.

A jak podle něho takoví jedinci se svou obětí pracují?

„Manipulátoři dokážou vnutit svůj názor do takové míry, že hráčka bere dané rozhodnutí jako své vlastní. Pak dochází k neshodám mezi ní a trenérem. Cítil jsem vliv lidí, kteří narušili naši komunikaci s Karolínou. Zaměřil jsem se jen na její výkonnostní růst a na tuto politiku nereagoval, což byla zřejmě chyba. Postupně jsem ztrácel vliv,“ líčil bývalý kouč Muchové.

Miške doufá, že jeho negativní zkušenost bude pro ostatní kolegy ponaučením. „Všichni trenéři vrcholových tenistů by na tuto situaci měli být připraveni,“ dodal.

Karolína Muchová se v loňské sezóně vyšvihla ze 145. na 21. místo, když si připsala finále v Praze, čtvrtfinále na Wimbledonu a titul v Soulu. Aktuálně jí po nevydařeném úvodu sezóny patří 26. příčka. Muchová začala v březnu spolupracovat s Davidem Kotyzou, někdejším trenérem Petry Kvitové, Karolíny Plíškové a Barbory Strýcové.


Galerie