WTA

Šampionky čtyřhry 2020: Letos vládne Strýcová, úspěšné byly další Češky

- Radek Štohl

Během letošní sezóny se odehrálo třináct turnajů WTA. Zatímco ve dvouhře byla největší pozornost upřena na vítězku Australian Open Sofii Keninovou, tak ve čtyřhře prozatím dominuje dvojice Barbora Strýcová, Su-wej Sie. V deblu uspěly také Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

1) Brisbane: Barbora Strýcová, Su-wej Sie
Česko-thajwanský pár zahájil letošní sezónu výborně. Na turnaji v Brisbane zvládl tři úvodní zápasy bez ztráty setu, ve finále si poradil s dvojicí Asleigh Bartyová, Kiki Bertensová 4:6, 7:6(7), 10:8. Favorizované deblistky se k šestému společnému tituly probojovaly i zásluhou odvráceného mečbolu v tiebreaku druhého setu.

2) Šen-čen: Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková
Během úvodního měsíce zazářila také ryze česká dvojice. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se na podniku v Šen-čenu představily jako druhé nasazené, z Číny nakonec odjely se ziskem trofeje. V utkání o titul přehrály domácí duo Jing-Jing Tuan, Saj-saj Čeng 6:2, 3:6, 10:4.

3) Auckland: Taylor Townsendová, Asia Muhammadová
Američanky odlétaly do Austrálie jako nenasazený pár, během celého týdne ovšem neztratily jediný set. Pro Taylor Townsendovou se jednalo o vůbec první trofej v kategorii WTA, Muhammadová si v úvodní polovině ledna došla pro pátý triumf ze čtyřhry. Vítězná dvojice ve finále porazila Serenu Williamsovou s Caroline Wozniackou dvakrát 6:4.

4) Adelaide: Nicole Melicharová, I-fan Sü
Americko-čínský debl od nové sezóny tvoří nový pár pro ženskou čtyřhru. Hned při svém druhém letošním turnaji získal titul, na podniku v Adelaide ztratil set až ve finále s dvojicí Gabriela Dabrowská, Darija Juraková, kterou přehrál 2:6, 7:5, 10:5. Sü přitom v uplynulých třech sezónách tvořila duo s Dabrowskou.

5) Hobart: Sania Mirzaová, Nadija Kičenoková
Také pátý letošní deblový titul měl své kouzlo. Bývalá světová jednička ve čtyřhře Sania Mirzaová se poprvé od října 2017 představila na kurtech, při svém comebacku po narození potomka se hned v Hobartu radovala z titulu. Společně s Nadijou Kičenokovou ztratily dva sety, v semifinále vyřadily Marii Bouzkovou. Ve finále porazily debl Šuaj Pcheng, Šuaj Čang dvakrát 6:4.

6) Australian Open: Timea Babosová, Kristina Mladenovicová
Letošní dosud největší turnaj ovládla maďarsko-francouzská dvojice, která během celého působení v Melbourne neztratila jediný set. Ve finále si vyšlápla na vítězky z Brisbane Barboru Strýcovou a Su-wej Sie 6:2, 6:1. Vybojovala tak třetí společný grandslamový ttiul.

7) Petrohrad: Šúko Aojamová, Ena Shibaharaová
Nejvýše nasazený pár v ruské metropoli nezaváhal. Ve zdejší zemi si po loňském dobytí Moskvy došel pro druhý titul. Během turnaje ztratil dvě sady, ve finále našel recept na debl Christianová, Guarachiová 4:6, 6:0, 10:3.

8) Hua Hin: Arina Rodionovová, Storm Sandersová
Rusko-australský deblový pár v Thajsku prošel celým turnajem bez ztráty setu. Rodionovová po předchozích šesti finálových porážkách slavila první trofej, pro Sandersovou to byl titul číslo dva.

9) Dubaj: Barbora Strýcová, Su-wej Sie
Strýcová se Sie v Dubaji získaly druhý letošní titul. Při cestě do finále nadělily jednoho kanára, v závěrečném duelu přehrály dvojici Barbora Krejčíková, Saj-saj Čeng 7:5, 3:6, 10:5.

10) Dauhá: Barbora Strýcová, Su-wej Sie
Barbora Strýcová a Su-wej Sie letošní famózní bilanci potvrdily na konci února v Dauhá. Nejlepší deblistky současnosti na lukrativním podniku podruhé v sezóně porazily dvojici Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, ve finále si nenechaly utéct vedení s deblem Gabriela Dabrowská, Jelena Ostapenková. Soupeřky porazily 6:2, 5:7, 10:2. Strýcová se Sie tak letos vyhrály sedmnáct zápasů, padly jen ve finále Australian Open.

11) Acapulco: Giuliana Olmosová, Desirae Krawczyková
Druhé nasazené v průběhu čtyř utkání přišly o jeden set, ve finále porazily debl Kateryna Bondarenková, Sharon Fichmanová 6:3, 7:6(5). Olmosová se tak stala první Mexičankou, která vyhrála turnaj WTA na domácích kurtech.

12) Monterrey: Kateryna Bondarenková, Sharon Fichmanová
Ukrajinsko-kanadský pár si v Mexiku spravil chuť hned následující týden. Zkušené deblistky po úvodních dvou zápasech bez ztráty setu v semifinále vyzrály na Marii Bouzkovou s Renatou Voráčovou 6:4, 0:6, 13:11, s Češkami dokonce zažehnaly mečbol. Bondarenková s Fichmanovou ve finále otočily duel s deblem Miju Katová, Ja-fan Wang

13) Lyon: Laura Ioana Paarová, Julia Wachaczyková
Druhý letošní evropský turnaj ovládly tenistky, které před zahájením podniku nezískaly jediný deblový titul na okruhu WTA. Nenasazené hráčky v prvních dvou utkáních musely jít přes super tiebreak, v dalších dvou střetnutích o set již nepřišly. Ve finále zvládly utkání s dvojicí Lesley Pattinama Kerkhovová, Bibiane Schoofsová 7:5, 6:4.