Je našlápnuto k dalším budoucím úspěchům, věří prezident svazu Kaderka

- Jakub Slunečko

Víkendový postup českého daviscupového týmu na finálový turnaj v Madridu zajistil našemu tenisu nejenom velkou prestiž, ale i nemalou finanční odměnu. Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka navíc věří, že tím příběh obměněné daviscupové generace končit nemusí: „Máme našlápnuto k dalším úspěchům. V Madridu určitě nemusíme být jen jako outsideři,“ říká v rozhovoru.

Po daviscupových titulech z let 2012 a 2013, které zařídila slavná generace v čele s Berdychem a Štěpánkem, proběhla potřebná generační obměna. Staré mazáky nahradili noví mladí tenisté, kteří neměli lehký úkol – navázat na úspěchy předchůdců.

V roce 2017 dokonce český tým po 11 letech opustil elitní skupinu Davis Cupu. „Ve stejný den jsem ale říkal, že naši mladí vyhráli MS do 16 let. Bylo jen otázkou času, kdy se dostanou ke slovu a dokonají generační výměnu,“ vzpomíná na dva a půl roku staré události prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

V dalších letech Češi bojovali na hraně elitní skupiny. Mladí hráči, včetně prvního juniora světa Jonáše Forejtka, mezitím rostli a postupně se zapojovali i do daviscupového týmu.

Až nakonec teď o víkendu Češi skvělými výkony Jiřího Veselého a Lukáše Rosola porazili Slovensko a tím se dostali na finálový turnaj Davis Cupu v Madridu. Tam má s podobnými výkony náš tým šanci postoupit třeba do čtvrtfinále nebo i dál.

Ze stínu tak Češi míří opět na výsluní.

„Je to pro nás velké vítězství. Po dlouhé době trápení jdeme hrát zase o nejvyšší mety. Do týmu přišli další mladí hráči, naši zkušenější hráči nás drží ve dvouhrách a máme tak zase našlápnuto k dalším úspěchům v budoucnu,“ věří Ivo Kaderka.

Ten z pozice prezidenta svazu už v roce 2006 jmenoval kapitánem českého týmu Jaroslava Navrátila – tehdejšího kouče Tomáše Berdycha. Navrátil dovedl náš tým k obrovským úspěchům v podobě dvou daviscupových titulů v řadě. A zůstává kapitánem až dodnes – neodešel právě ani po sestupu v roce 2017 s tím, že chce Čechy opět vrátit mezi elitu.

„Prožili jsme spolu obrovská vítězství i těžké chvíle,“ hodnotí Kaderka čtrnáctiletou spolupráci s Navrátilem. „Kapitán měl vždy mou plnou důvěru. Patří mu má hluboká poklona. Nebylo vždy lehké udržet tým pohromadě sportovně i vztahově. On je ale dokonalý trenér i psycholog,“ chválí prezident svazu českého kapitána.

Navrátil a jeho výběr v čele s jedničkou Jiřím Veselým teď zajistil českému mužskému tenisu nejenom prestiž, ale postupem na finálový turnaj Davis Cupu i přibližně 20 milionů korun. Z toho půjdou asi dvě třetiny týmu, zbytek obdrží český svaz.

„Davis Cup je pro nás na prvním místě o sportovním zážitku pro české fanoušky a o obrovské tradici. I finanční odměna je hodně vysoká a to je samozřejmě také velký přínos pro český tenis,“ těší Kaderku.

Prezident Českého tenisového svazu navíc podobně jako hráči samotní věří, že náš tým určitě mezi osmnácti zeměmi v Madridu nemusí být jen do počtu. „Při dobré konstelaci a dobré formě vůbec nemusíme být outsideři, naopak,“ říká Kaderka s pozitivním výhledem na listopadové finále.