Úspěchy Berdycha a Štěpánka svazovaly. Veselý ale našel novou motivaci

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Je zdravý, po pěti letech vyhrál turnaj ATP a dostal se na 64. místo žebříčku, tedy podstatně blíže svému maximu (35.) než v předešlých měsících i letech. A konečně má zase chuť i do Davis Cupu. „Ale měl jsem několikrát na jazyku, že s Davis Cupem skončím,“ přiznává Jiří Veselý, který se v týmové soutěži dlouho trápil.

Mohlo za to několik porážek s outsidery, kdy Veselý evidentně nebyl schopen ukázat naplno svůj potenciál. Davis Cup ho psychicky a následně i tenisově ukrutně svazoval.

A tak se trápil, prohrál několik zápasů, kdy byl jasným favoritem. A ani po sedmi letech v českém týmu se nedokázal tenisově prosadit do role suveréna.

„Měl jsem mnohokrát na jazyku, že s Davis Cupem skončím. Opravdu, hlavně po Maďarsku, tam jsem byl zlomený,“ připomíná Veselý předloňské klání, které sice Češi vyhráli, ale Veselý padl v pěti setech s hráčem čtvrté stovky.

„Bylo vidět, jak mě to svázalo a předvedl jsem poloviční nebo třetinové výkony než na turnajích. Většinou jsem se vyšťavil a ještě jsem onemocněl, protože mě to psychicky totálně semlelo,“ uvědomuje si zpětně Veselý.

„Říkal jsem si ale, že jen tak rukavici nezahodím. Jednoho dne chci mít na co vzpomínat, až budu mít velké děti. Nehraju sám za sebe, ale za celý stát, sleduje to spoustu lidí a myslím, že hodně hráčů by si přálo být v mé pozici a reprezentovat svou zemi,“ popisuje šestadvacetiletý Veselý, jak hledal ztracenou motivaci do týmové soutěže.

Důvodů k neuspokojivým výsledkům bylo několik. Příliš velký tlak na mladého hráče a nebo třeba obrovské očekávání po úspěšné generaci Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, která přinesla dva daviscupové tituly po sobě.

„Je pro mě příjemnější být v týmu jako jeden ze zkušenějších. Když byl pořád v týmu Tomáš nebo Radek, tak jsem k nim vzhlížel a nebylo lehké po jejich úspěších navázat na očekávání, která se přirozeně objevila,“ říká Veselý, jenž poprvé hrál Davis Cupu v devatenácti letech v roce 2013, kdy Češi s Berdychem a Štěpánkem vyhráli svůj druhý titul.

Od té doby hraje Veselý za Česko každý rok. V singlu to má na zápasy 9:10. Ovšem na oblíbenější antuce (kde se hraje i víkendový zápas proti Slovensku) má pozitivní bilanci 4:2.

„Poslední Davis Cupy se moje výkony zlepšovaly, už nebyly tak na houpačce, nebylo to tak hrozné jako před pěti lety. Tehdy jsem tíhu zodpovědnosti nesnášel a výkony byly mizerné,“ říká Veselý s pozitivním výhledem do víkendového derby proti Slovákům, kde se od Veselého bude opět čekat hodně.

Je v nejlepší formě za poslední léta, je jasnou jedničkou týmu, která má Česko dovést na listopadový finálový turnaj v Madridu. A naopak nedopustit baráž o setrvání v elitní skupině.

„Čekal jsem strašně dlouho na to, abych se vrátil na tyto pozice a znovu hrál ATP turnaje. Konečně se zase mohu spolehnout na svou hru. Na daviscupový sraz jsem přijel asi v nejlepším rozpoložení za celou dobu,“ pochvaluje si Veselý, momentálně 64. hráč světa.

A doufá, že dokáže konečně hodit vše nepovedené z daviscupové minulosti za hlavu a začne psát nový příběh. Už v pátek, kdy jako česká jednička rozehraje celé kvalifikační klání proti Slovensku. Když uspěje, výrazně pomůže Česku k postupu na závěrečný finálový turnaj v Madridu.

„Určitě by to byl úspěch a výborný start nové éry,“ přeje si Veselý.