WTA

Slovenka Rybáriková končí s profesionálním tenisem. Rozloučí se po Fed Cupu

- Radek Štohl

V tenisové kariéře už nebude pokračovat Magdaléna Rybáriková. Bývalá sedmnáctá hráčka žebříčku dvouhry a semifinalistka Wimbledonu z ročníku 2017 tak definitivně učiní během následujícího měsíce, kdy se ještě zúčastní finálového týdne ve Fed Cupu.

Jednatřicetiletá hráčka během působení na okruhu dosáhla hned na několik úspěchů. Ve dvouhře se čtyřikrát dočkala titulu (Birmingham, Memphis, dvakrát Washington), před osmi lety se radovala také ve čtyřhře, společně s někdejší deblovou trojkou Janette Husárovou dobyla turnaj v Budapešti.

Nejlepší výsledek kariéry si Magdaléna Rybáriková zapsala před dvěma a tři čtvrtě lety ve Wimbledonu, kde vybojovala semifinále dvouhry, což ji vyneslo na třiatřicátou příčku. Na začátku sezóny 2017 přitom byla kvůli sedmiměsíční absenci mimo TOP 450, do zmíněného grandslamu ale zvládla vyhrát čtyři turnaje nižší kategorie a postoupit do semifinále v Nottinghamu.

Rybáriková do konce sezóny 2017 ještě postoupila do finále v Linci, v úvodní polovině nadcházejícího roku ještě uhrála osmifinále Australian Open, třetí kolo French Open nebo byla zápas od titulu v Birminghamu, kde prohrála s Petrou Kvitovou. Ve zbytku ročníku ale vyhrála jen dva duely, do března 2019 neuspěla v devíti zápasech v řadě.

Brzy poté si připsala semifinále v Monterrey nebo finále turnaje nižší kategorie v Surbitonu. Během uplynulého tři čtvrrtě roku ale odehrála jen sedm zápasů, v letošní sezóně se na kurtech ještě nepředstavila. Za vším lze hledat zdravotní problémy, vinou kterých se rozhodla zakončit kariéru. Poslední turnaj odehraje ve druhé polovině dubna, kdy se koná finálový podnik Fed Cupu v Budapešti.

„Rok 2017 byl tím nejlepším v kariéře. Předtím jsem měla dva operace a zvažovala, jestli to ještě půjde. Potom bohužel přišla další zranění. Zažila jsem jich velmi hodně. Minulou sezónu jsem šla od zranění ke zranění, tak jsem si řekla, že to asi nemá význam," prohlásila Magdaléna Rybáriková pro TV JOJ.

Slovenky do finálové akce v Budapešti postoupily zásluhou únorového vítězství nad Velkou Británií, kterou přehrály 3:1 na zápasy. V maďarské skupině C je bude čekat velká výzva v podobě třeřích nasazených Američanek a Španělek.

Zasáhne do svého poslední zápasu také tenistka, která sedmkrát v kariéře zakončilu sezónu v TOP 100?