Kdo připravuje antuku na Slovensku? Nejsou to domácí, ale Češi

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Pro kdekoho může být překvapivou informací, že antukový dvorec pro nadcházející utkání Davis Cupu mezi Českou republikou a domácím Slovenskem (6. a 7. března) připravují čeští pracovníci. Osmičlennou partu vede Lubomír Schmid, který v rozhovoru pro Tenisový svět promluvil také o netradičním využití kola.

Z útrob bratislavské AXA arény se při trénincích českého i slovenského daviscupového týmu ozývá české povídání. Stojí za ním osmičlenný tým, jenž se pod vedením Lubomíra Schmida stará o antukový povrch pro nadcházející tenisové derby.

„Kurt jsme tady chystali už pro Fed Cup, který se hrál před měsícem. Po něm se hřiště zakrylo, než jsme jej upravili pro Davis Cup,“ vyprávěl Tenisovému světu Schmid.

Už jen dostat tenisový povrch do uzavřené haly není jednoduché. „Pokládá se tak, že z míchačky vedou hadice do haly. Díky tomu nemusíme dovnitř zajíždět s těžkou technikou,“ přiblížil Schmid.

A na jakém podkladu že to budou čeští a slovenští tenisté zápolit o místo ve finálovém turnaji Davis Cupu?

„Používáme povrch RECourt, jenž je vhodný pro halové i venkovní prostředí. Povrch je složen z několika směsí, které se míchají ve speciální míchačce. Antuka pak vše uzavře,“ vyjmenoval Schmid, jehož pracovní tým se dočkal i velké pochvaly.

„Dominik Hrbatý dokonce řekl, že povrch od nás je lepší než na Roland Garros.“

Tajemství úspěchu může spočívat i v tom, že si Schmidova parta při práci vypomáhá netradičním prostředkem, a sice kolem táhnoucím síť.

„Kolo nám velmi pomáhá, jelikož dokáže rychle a kvalitně zarovnat hřiště. Budeme ho používat i při zápasech mezi sety,“ zakončil vedoucí českých pracovníků.