Bez experimentů. Páteční dvouhry odehrají Veselý s Rosolem

- Jan Vojkůvka

Čeští daviscupoví reprezentanti nastoupí do kvalifikačního utkání proti Slovensku v pátek v očekávané sestavě. Jedničkou týmu bude Jiří Veselý, který celý dvoudenní program zápasů zahájí, dvojkou pak Lukáš Rosol.

Čtvrteční los určil, že duel zahájí od 16 hodin zápas mezi Jiřím Veselým a slovenskou dvojkou Jozefem Kovalíkem. Následovat bude souboj Lukáše Rosola a Andreje Martina.

Veselý se s Kovalíkem utkal doposud jen jednou. V roce 2014 na Bundeslize porazil aktuálně 121. tenistu světa ve třech setech. Česká jednička bude v utkání favoritem, k čemuž ho předurčují i výsledky posledních týdnů, kdy vyhrál turnaj ATP v Pune a ve francouzském Pau došel do semifinále.

Proti papírovému favoritovi naskočí hned záhy Rosol. S Andrejem Martinem odehrál prozatím čtyři zápasy a z nich hned tři prohrál. Zvítězil pouze v prvním měření sil v roce 2010. Naposledy se oba hráči střetli v roce 2018 při Bundeslize.

Pro sobotní program se může složení zápasů ještě změnit. Ve čtyřhře prozatím figurují na české straně Jonáš Forejtek se Zdeňkem Kolářem, na slovenské Filip Polášek a Igor Zelenay. Čtyřhra je na programu od 17:30. Následovat by měl souboj jedniček mezi Veselým a Martinem, případně rozhodující duel dvojek mezi Rosolem a Kovalíkem.

Bratislavské kvalifikační utkání, které se hraje na tři vítězné zápasy a dva vítězné sety, určí postupujícího do listopadového finále, v němž se představí celkem 18 týmů. Premiérový ročník finálového turnaje se hrál v Madridu v minulé sezoně. Vítězi se stali domácí Španělé, jež za úspěchem táhl zejména Rafael Nadal.