Olympionik? Zní to úžasně, říká Veselý. Nebrání se ani smíšené čtyřhře

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Bude mít český tenis na letošní olympiádě v Tokiu i mužského zástupce? Situace vypadá nadějně. Jiří Veselý, který se dere žebříčkem vzhůru, o účast pod pěti kruhy stojí. „Byl by to další splněný sen,“ prozradil Tenisovému světu nejlepší český tenista.

Jiří Veselý už toho zažil ve své kariéře mnoho, olympijská zkušenost mu však chybí. I když se před čtyřmi lety na poslední hry do Ria kvalifikoval, kvůli nemoci o účast na poslední chvíli přišel.

Náprava může přijít letos, kdy se letní olympiáda koná v Tokiu. „Pokud se dostanu, na 100 procent pojedu,“ řekl Tenisovému světu šestadvacetiletý Veselý, jenž má jako 64. hráč žebříčku velkou šanci k přímé kvalifikaci.

Do uzávěrky po Roland Garros, kdy se potvrdí 56 z 64 účastníků dvouhry, obhajuje minimum bodů, za zmínku stojí pouze příděl za čtvrtfinále v Marrákeši (45 bodů).

Českému tenistovi pomáhají i další faktory. Olympiádu dobrovolně vynechá například světová trojka Dominic Thiem. K tomu přidejme fakt, že tenisové velmoci jako Španělsko, Francie či Spojené státy nemůžou poslat více než čtyři singlisty.

„Myslím, že ještě světová sedmdesátka bude na olympiádě startovat. Pro mě to vypadá slibně,“ uznal český reprezentant, pro něhož je zápolení pod pěti kruhy prestižní záležitostí.

„Je to spojení všech sportů dohromady na jedné mega akci. Zúčastnit se jí a moct si říkat, že jsem olympionik, to zní přece úžasně,“ doznal se Veselý.

Ten by se mohl objevit nejen ve dvouhře, ale i ve smíšené čtyřhře po boku jedné z mnoha elitních českých tenistek.

„Pokud se někdo ozve a dostaneme se, jsem samozřejmě připraven hrát. S holkami vycházím v pohodě,“ zakončil Veselý, který o konkrétní parťačce zatím neuvažoval.

Na letošní olympiádě se tenisové soutěže uskuteční od 25. července do 2. srpna v tokijském Ariake Tennis Parku, pořadatelé zvolili tvrdý povrch. V pavoucích dvouher se objeví 64 jmen, mužskou a ženskou čtyřhru odehraje 32 párů a smíšenou čtyřhru 16 dvojic.