Souboj přátel, nebo standardní zápas? Tenisté vnímají premiérové derby odlišně

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Bude to historický souboj. Vůbec poprvé se v Davis Cupu utkají Česká republika a Slovensko, do konce roku 1992 tvořící společný stát. A co si o charakteru duelu myslí zapojení tenisté? Zatímco jedna skupina vyhlíží derby s nadšením, ta druhá ho bere pouze jako další mezistátní měření sil.

V bratislavské AXA aréně to místy působí dojmem, že se na blížící daviscupové klání chystá pouze jeden tým. Češi a Slováci se mezi sebou srdečně zdraví, horlivě debatují, sem tam se i kamarádsky popichují.

„Analyzuji každý tvůj úder,“ culil se slovenský kapitán Dominik Hrbatý během úterních tréninků na Jiřího Veselého.

Nejlepší český tenista neváhal a s úsměvem odpověděl, že úmyslně hraje naprosto odlišně než v ostrém utkání.

Sám Veselý se rozhodně netají, že jsou mu Slováci daleko bližší než ostatní soupeři. „Na turnajích spolu chodíme na večeře. Přátelství tam prostě je. Myslím, že o to hezčí zápas nás čeká,“ přiblížil v rozhovoru pro Tenisový svět.

Mezi účastníky zmíněných česko-slovenských večeří patří mimo jiné i Norbert Gombos. „Jsme skoro jako bratři,“ prohlásil devětadvacetiletý Slovák.

Ve stejném duchu hovořil jeho týmový kolega Andrej Martin, který si přeje, aby byl tenisový souboj obdobou atraktivních zápolení mezi fotbalisty či hokejisty.

„Sám jsem zvědavý, jaké to bude v roli hráče. Zatím jsem derby sledoval jen jako divák,“ uvedl vítěz dvanácti challengerů ve dvouhře.

Ne u každého zapojeného tenisty však střetnutí mezi Českem a Slovenskem vyvolává výjimečné pocity. O poznání střízlivěji uvažoval například Lukáš Rosol.

„Nevnímám to jako speciální. Věřím, že to bude jako v hokeji, kde Slováky většinou porážíme,“ podotkl čtyřiatřicetiletý reprezentant.

Rovněž osmnáctiletý Jonáš Forejtek a elitní slovenský deblista Filip Polášek očekávají pouze normální mezistátní utkání. „Jiné je jen to, že tito soupeři mluví skoro stejně jako my,“ shrnul za oba Forejtek.

Zatímco na charakteru zápasu se jeho protagonisté neshodnou, cíl všech účastníků je jasný – postup do listopadového finále v Madridu. Tam už se česko-slovenské derby neuskuteční. Tedy alespoň letos.