Veselý vyhlíží férové a vyhecované derby. Nechybí ani popichování, prozradil

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Jiří Veselý si již zvykl na roli tahouna českého daviscupového týmu. Šestadvacetiletý reprezentant povede 6. a 7. března v Bratislavě své týmové kolegy do pikantní bitvy proti sousedním Slovákům. „Jsou to víceméně naši bratři, bude to vyhecované utkání,“ řekla Tenisovému světu česká týmová jednička.

V sobotu Jiří Veselý zakončil úvodní část sezóny těsnou semifinálovou porážkou na halovém challengeru ve francouzském Pau. V neděli už byl spolu s dalšími českými reprezentanty v Bratislavě, kde se od pátku uskuteční daviscupové derby mezi Českou republikou a Slovenskem.

Zatímco po příjezdu do slovenské metropole se unavený Veselý ještě šetřil a na antukový dvorec v AXA aréně nenastoupil, v pondělí již naskočil do dopoledního i odpoledního tréninkového bloku.

„Přechod z tvrdého povrchu na antuku byl relativně rychlý a pohodový. Na antuce jsem vyrůstal, odjakživa se na ní cítím velmi dobře. O to snazší to bylo,“ pochvaloval si v rozhovoru pro Tenisový svět Veselý.

V nové sezóně jste už odehrál šestnáct duelů. Kolik sil vám po dvou náročných měsících zbylo?
Unavený samozřejmě jsem. Za poslední měsíc jsem odehrál spoustu utkání, hodně jsem přelétal i mezi kontinenty. Nicméně na Davis Cup jsem se nesmírně těšil, to tu únavu přebije. Máme tady výborný tým, který se o nás stará. Na zápasy budu stoprocentně připraven.

Domácí Slováci zvolili pro derby antuku, vy jste letos zatím hrál pouze na tvrdém povrchu. Reagujete nějak na změny podkladu?
Na antuce si pro první tréninky tejpuju kotníky, což obvykle dělám jenom na zápasy. V posilovně provádíme jiné cviky, klademe důraz na strečink, jelikož třísla dostávají více zabrat.

Právě na tříslo jste si stěžoval po vyhraném turnaji v Puné. Už je vše v pořádku?
Ano. Pauzu jsem si dal z preventivních důvodů. Odehrál jsem spoustu vyrovnaných utkání, a proto jsem byl unaven psychicky i fyzicky. Tříslo mě navíc v minulosti zlobilo, a tak jsem nechtěl riskovat zranění.

Volnější program jste si naordinoval i v neděli, kdy jste vynechal trénink. Během pondělí jste už důkladně otestoval prostředí v bratislavské AXA aréně. Jak na vás působí?
Je to tady úžasné. S halou máme zkušenosti z challengeru, který se v ní hraje na podzim. Není to sem z Česka daleko. Náš pobyt je o to příjemnější, že se se Slováky známe, jsme víceméně bratři. Už se nemůžeme dočkat zápasů.

Česko-slovenské derby se jeví jako výjimečná událost…
Je to první souboj mezi Českem a Slovenskem, vyhecování je samozřejmě cítit. Občas je tam i nějaké popíchnutí, ale vše je ve férové rovině. Myslím, že takhle má derby vypadat.