Mojí výhodou jsou zkušenosti, ví Rosol. Se Slováky často trénuje

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Už po jednadvacáté ukázal český daviscupový kapitán při nominaci na Lukáše Rosola. Čtyřiatřicetiletý tenista je nejstarším členem výběru, který se pokusí v Bratislavě porazit domácí Slováky. „Děkuji kapitánovi i celému týmu, že jsem dostal možnost reprezentovat,“ uvedl pro Tenisový svět Rosol.

V posledních letech patří Lukáš Rosol ke stálicím českého daviscupového celku, v jehož dresu si připsal řadu velkých vítězství. Další bude chtít přidat tento týden v Bratislavě proti domácímu Slovensku.

Antuku v AXA aréně, kde se česko-slovenské derby 6. a 7. března uskuteční, si čtyřiatřicetiletý tenista poprvé vyzkoušel v pondělí dopoledne.

„Kurt je středně rychlý, v dalších dnech se bude postupně udupávat, takže bude rychlejší. S povrchem jsme spokojení, během dvouhodinového tréninku jej pracovníci asi dvacetkrát upravovali,“ liboval si v rozhovoru pro Tenisový svět Rosol.

Lukáši, v nominaci pro Davis Cup jste už po jednadvacáté. To je solidní číslo…
Děkuji kapitánovi i celému týmu, že jsem opět dostal možnost reprezentovat a pomoci českému týmu vyhrát bod.

V kvalifikaci o postup do listopadového finále vás čekají Slováci. Jak své nadcházející soupeře znáte?
Znám je všechny, na turnajích spolu hodně trénujeme. Víme, co od sebe čekat. Myslím, že takticky nemáme moc co změnit.

Vzpomenete si ještě na svou daviscupovou premiéru?
Poprvé jsem byl v týmu jako pátý hráč v Praze proti Švýcarsku (úspěšná baráž v roce 2007, pozn. red.). Jako třetí hráč jsem byl v týmu poprvé v Rumunsku (taktéž úspěšná baráž v roce 2011, pozn. red.).

Tehdy jste byl nováčkem, nyní jste ve 34 letech jasně nejstarším členem týmu. Jak tuto roli vnímáte?
Je jasné, že za ty roky jsem nasbíral nějaké zkušenosti, což je moje výhoda. Na druhou stranu moje tělo už tak neregeneruje. Vyhovuje mi, že Davis Cup se teď hraje na dva vítězné sety, takže mi zbyde více sil.

V čem se změnil váš systém regenerace v průběhu let?
Každý den musím regenerovat, dávám tomu hodinu až hodinu a půl podle náročnosti tréninků. Dále se snažím hrát chytřeji, abych šetřil síly v tréninku i v zápase. V mém věku je nejdůležitější se nezranit.

Máte za sebou dva měsíce letošní sezóny. Jak je hodnotíte?
Je to zatím takový horší průměr. Věřím, že se to rozjede. Teď kolem Davis Cupu věnuji čas přípravě na antukovou sezónu. Letos bych chtěl odehrát v normálních zdravotních podmínkách dvacet až dvacet pět turnajů a zkusit se přiblížit ke stovce.