ITF

Paráda! Svrčina na Slovensku vyřadil bývalého hráče TOP 130

- Radek Štohl

Dalibor Svrčina si na turnaji nižší kategorie v Trnavě připsal cenný skalp. Sedmnáctiletý český talent v prvním kole vyřadil bývalého 129. hráče žebříčku dvouhry Uladzimira Ignatika, druhého nasazené přehrál po sadách 7:6(4), 6:4.

Svrčina patří mezi největší naděje českého tenisu. Již ve čtrnácti letech se objevil na podniku menší kategorie v Brně, kde zvládl tříkolovou kvalifikaci. Na první výhru mezi dospělými si musel počkat do svých šestnácti, na konci předminulého roku uspěl na turnaji v Praze. Až od uplynulé sezóny se však dočkal větší porce zápasů mezi profesionály.

Na challengeru v Ostravě dělal velké problémy Jiřímu Lehečkovi, se kterým prohrál ve třech setech. Na turnajích nižších kategorií třikrát postoupil do čtvrtfinále dvouhry, na konci ročníku se blýskl semifinálovou účastí v Monastiru.

Aktuálně dvaadvacátý junior kombinovaného žebříčku si uplynulý týden připsal další semifinále, v německém Oberhachingu prohrál až s pozdějším vítězem Janem Šátralem. Právě někdejšího 136. tenistu dvouhry se Svrčinovi podařilo porazit loni v Tunisku, svůj výsledek ale překonal ve středu, kdy mu nestačil Uladzimir Ignatik.

Svrčina musel v Trnavě projít kvalifikací, během dvou zápasů ale zcela dominoval. Nadělil jednoho kanára, celkově ztratil pět gemů. S výbornou formou přišel také do úvodního kola hlavní soutěže, ve které byl papírovým outsiderem.

Jak český talent, tak běloruský favorit v úvodní sadě prokazovali velké kvality na servisu. Svrčina během jednapadesáti minut vyhrál dvacet míčků z pětadvaceti prvních podání, o pět balónků přišel také jeho soupeř. Sadu rozhodl tiebreak, ve kterém si Čech vypracoval rychlé vedení 2:0, v závěru zkrácené hry již vedl 6:2. Ačkoliv si Bělorus vzal jeden minibrejk zpátky, v prvním setu uspěl mladší z hráčů.

Na začátku druhého setu český tenista měl dva gemboly v řadě, nakonec si ale poprvé přišel o servis. Následně se mu ale vydařil brejk, stejně jako za stavu 2:1. V pátém gemu si ovšem čistou hrou přišel o podání. Další zápletka nastala až ke konci zápasu. Mladý junior musel v deváté hře zažehnat brejkbol soupeře, během následujícího gemu Bělorusovi potřetí vzal podání, čímž se postaral o překvapivý postup.

Svrčinu v osmifinále bude čekat přijatelnější soupeř. Tím bude sedmý junior kombinovaného žebříčku Karlis Ozolins, který ve středu odehrál svůj první zápas v hlavní soutěži.

2020 1st Empire Men´s Indoor 15.000 USD, Trnava (muži, SVK, 15 000 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
DALIBOR SVRČINA (971.) [Q] – Uladzimir Ignatik (BLR, 366.) [2] 7:6(4), 6:4