Nejlepší deblista světa je očištěn od dopingu! U komise uspěl s vysvětlením

- Jan Havlovic

Kolumbijský tenista Robert Farah uspěl u disciplinární komise ITF a navzdory říjnovému pozitivnímu dopingovému testu může znovu hrát. Nejlepší deblista světa vysvětlil přítomnost zakázané látky boldenonu konzumací kontaminovaného kolumbijského masa. Mezinárodní tenisová federace mu trest s okamžitou platností zrušila.

Farahovi byla zastavena činnost kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu ze 17. října loňského roku, v daném vzorku se totiž nacházela zakázaná látka boldenon. Třiatřicetiletý tenista pobýval tou dobou v domovském Cali a hájil se, že se látka dostala do jeho těla po požití kontaminovaného kolumbijského masa.

„Jsem si jistý, že to bylo tím. Kolumbijský olympijský výbor v roce 2018 uvedl, že tato látka se v kolumbijském masu často objevuje a může ovlivnit výsledky testů sportovců,“ hájil se vítěz loňského Wimbledonu a US Open, kterému byla krátce po zahájení úvodního grandslamu sezony zastavena činnost. 

Váhu jeho slovům dodávají i negativní testy, které podstoupil o dva týdny dříve na podniku v Šanghaji, stejně jako další patnáctka loňských namátkových kontrol.

A Farah s tímto vysvětlením nakonec opravdu uspěl. Disciplinární komise ITF mu v pondělí zrušila jeho předběžnou suspendaci a Kolumbijec tak může s okamžitou platností hrát.

Farah, který tvoří tenisový pár s krajanem Cabalem, přišel kvůli trestu o Australian Open. Jeho parťák hrál v Melbourne se Španělem Jaumem Munarem, skončili ve druhém kole.