Světová jednička měla pozitivní dopingový test. O Australian Open přijde i finalista Davis Cupu

- Filip Lefenda

Nejvýše postavený muž deblového žebříčku Robert Farah (na snímku) nebude startovat na blížícím se Australian Open. Důvod? Kolumbijec, jenž po boku krajana Cabala ovládl poslední dva grandslamy, má kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu pozastavenu činnost. Ze hry je ze stejného důvodu i Chilan Nicolas Jarry, jehož závadný vzorek byl odebrán během listopadového finálového turnaje Davisova poháru.

O pozitivním dopingovém nálezu informoval sám dvaatřicetiletý Kolumbijec. „Mezinárodní tenisová federace (ITF) mě informovala o přítomnosti boldenonu,“ uvedl Farah s tím, že anabolikum pocházelo ze vzorku ze 17. října loňského roku.

Tou dobou pobýval deblový specialista, jenž vyhrál po boku krajana Juana-Sebastiana Cabala už patnáct turnajových trofejí, v domovském Cali. Co se tedy stalo? Podle Faraha šlo o požití kontaminovaného kolumbijského masa.

„Jsem si jistý, že to bylo tím,“ podotkla světová jednička. Váhu jeho slovům dodávají i negativní testy, které podstoupil o dva týdny dříve na podniku v Šanghaji, stejně jako další patnáctka loňských namátkových kontrol.

Nic to nemění na tom, že vítěz posledního Wimbledonu a US Open na zisk třetího grandslamu v řadě nezaútočí. Za doping má v tuto chvíli pozastavenu činnost a na dvorcích v Melbourne se tak letos neukáže.

O Australian Open přijde i Nicolas Jarry. Vítěz loňského podniku ve švédském Bastadu byl pozitivně testován během finálového turnaje Davisova poháru v Madridu. Ve vzorku z 19. listopadu mu byly nalezeny zakázané látky ligandrol a stanozolol.

I v tomto případě bylo úmyslné požití popřeno. Dle Chilana, jemuž patří v singlovém žebříčku momentálně 78. pozice, mohly pozitivní nález způsobit doplňky stravy. „Konzumoval jsem multivitaminy vyrobené v Brazílii. Doporučil mi je doktor s tím, že neobsahují nic zakázaného,“ hájil se na sociálních sítích.

„Hladiny látek byly navíc tak neuvěřitelně nízké, že nemohly mít na zvýšení výkonu žádný vliv,“ dodal Jarry, který během tří utkání Davisova poháru neuhrál ani sadu a skončil se svým týmem na posledním místě skupiny.