Čínská tenisová hvězda věnovala miliony na boj se smrtícím koronavirem. Přidali se i další

- Filip Lefenda

Bývalá čínská tenistka Li Na se štědře zapojila do pomoci proti šířící se epidemii smrtícího koronaviru. Rodačka z Wu-chanu, jenž je hlavním epicentrem nákazy, věnovala charitě v Pekingu 3 miliony juanů (přibližně 9,8 milionů korun).

Dvojnásobná grandslamová šampionka, jež se s aktivní kariérou rozloučila v roce 2014, je tváří nadace, která materiálně vypomáhá nemocnicím v zasaženém Wu-chanu, a to zejména dodávkami zdravotnického materiálu. Informaci přinesl server South China Morning Post.

Spolu s bývalou světovou dvojkou se finanční podpory jali i další slavní rodáci z oblasti sportu. Fotbalista Hao Junmin věnoval na boj proti zákeřnému viru 500 tisíc čínských juanů, jeho „kolegyně“ Wang Shuang, čínská fotbalistka roku 2018, přidala ještě o 100 tisíc juanů více. Rovných milion juanů pak daroval trenér čínské fotbalové reprezentace Li Tie.

V současnosti sedmatřicetiletá Li Na vyhrála během úspěšné kariéry na profesionálním okruhu celkem devět singlových turnajů, z toho dva grandslamové – Roland Garros (2011) a Australian Open (2014). V loňském roce byla jakožto první asijská hráčka uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Nebezpečný koronavirus si v provincii Chu-pej, pod kterou Wu-chan spadá, vyžádal podle posledních zpráv už 871 obětí na lidských životech. Dalších téměř 30 tisíc lidí je virem momentálně nakaženo.