Indický tenisový „Jágr“ se chystá do sportovního důchodu. Všechno dobré někdy končí, říká smířeně

- Jan Havlovic

Leander Paes již dříve oznámil, že právě letošní sezona bude jeho poslední na profesionálním okruhu. Šestačtyřicetiletý veterán hraje v tomto týdnu v Puné poslední turnaj před indickými fanoušky. „Chci projít touto sezonou, aniž bych to bral nějak emotivně. Bohužel se mi to asi nepovede,“ říká s úsměvem Paes, který by rád odehrál ještě tři grandslamy, aby zaokrouhlil počet startů na turnajích velké čtyřky na rovnou stovku.

Od chvíle, kdy Leander Paes odehrál první turnaj ATP, uběhlo již 29 let. Indický tenisový veterán na přelomu roku oznámil, že právě letošní sezona bude tou jeho poslední na profesionálním okruhu. 

Rozhodnutí o konci aktivní kariéry si Paes důkladně promyslel. „V září loňského roku jsem si začal pohrávat s touto myšlenkou. Ptal jsem se rodičů, mého týmu a od všech jsem slyšel, že potřebuji ještě jeden poslední výkřik (heslo, které Paese provází poslední sezonou – one last roar, pozn.red.),“ vypráví bývalá světová deblová jednička, která na prvním místě žebříčku strávila celkem 39 týdnů.

Bývalá parťák Radka Štěpánka, se kterým získal dva grandslamové tituly ve čtyřhře, chce poslední tenisovou sezonu využít, aby poděkoval lidem z tenisového prostředí. „Chci poděkovat všem hráčům, se kterými jsem měl možnost hrát. Pozdravit se na turnajích s fanoušky a poděkovat pořadatelům,“ vysvětluje legendární indický tenista.

Derniéru na indických kurtech zažívá Paes již v tomto týdnu v Puné. „Hrát v Indii je pro mě vždy něco speciálního,“ uvědomuje si slavný deblista, který by rád navázal na čtyři deblové trofeje z Čennaje. 

S australským parťákem Matthew Ebdenem vstoupili do turnaje vítězně, když v prvním kole přehráli pár Sharan, Sitak ve dvou setech. K vysněné trofeje tak chybí Paesovi ještě tři výhry.

Šestačtyřicetiletého tenistu láká ještě jedna meta. Pokud odehraje tři zbývající letošní grandslamové turnaje, zaokrouhlí počet startů na turnajích velké čtyřky na rovnou stovku.

„Všechno dobré někdy končí. Vím, že mám ještě druhou polovinu života, abych zkusil vychovat další tenisové šampiony a bavil se mnoha jinými způsoby,“ dodává závěrem.