Djokovič v Melbourne unikl bizarní pokutě. Další hříšníci pykali za nesportovní chování

- Jan Havlovic

Nad Novakem Djokovičem visela hrozba peněžní pokuty za ironické poklepání po noze umpirového rozhodčího během finále Australian Open. Vítěz letošního ročníku grandslamového klání v Melbourne finančnímu postihu nakonec unikl. Další tenisoví hříšníci z Melbourne, včetně Rogera Federera, musí zaplatit v součtu bezmála sto tisíc amerických dolarů.

Cesta Novaka Djokoviče za rekordním osmým titulem z Australian Open nebyla ve finálovém duelu vůbec lehká a Srb v dramatickém duelu proti Dominicu Thiemovi nebyl úplně klidný. V závěru druhého setu pronesl ironickou poznámku směrem k rozhodčímu, přičemž ho poklepal na noze.

Na adresu empirového Damiena Dumusoise záhy pronesl: „Skvělá práce. Udělal jsi se slavným. Výborně, chlape,“ pokřikoval Djokovič ironicky směrem k rozhodčímu.

Djokoviče pořádně zaskočilo, když se na pozápasové tiskové konferenci dozvěděl, že by mohl schytat finanční postih až ve výši 20 tisíc amerických dolarů. „Za to, že jsem se dotkl jeho boty? Nevím, nějak jsem nevěděl, že je to zakázáno,“ divila se světová dvojka, který se na tiskové konferenci rozhodčímu omluvil. 

„Některá rozhodnutí vás mohou v zápase rozhodit a vy poté děláte věci, které byste normálně neudělali,“ vysvětloval Djokovič, který nakonec finančnímu postihnu unikl. 

Pokutu od pořadatelů Australian Open naopak obdrželi další tenisté, kteří se v Melbourne provinili proti pravidlům. Většinou šlo o nadávky, nesportovní chování a mlácení s raketou. Trestu neunikl ani Roger Federer, který si slovně ulevil ve čtvrtfinálovém duelu proti Američanu Sandgrenovi. 

Pořadatelé vyměřili hráčům pokuty v celkové výši 86 tisíc amerických dolarů. V ženské části turnaje porušily pravidla Rumunka Simona Halepová a Francouzka Alize Cornetová.