WTA

Trest za doping! Vítězka Australian Open musí pykat. Ukončí kariéru?

- Radek Štohl

Na začátku února se potvrdil trest pro Abigail Spearsovou. Bývalá desátá deblistka světa měla pozitivní nález na loňském US Open, za což osmatřicetileté tenistce byla pozastavena činnost. Ve středu si vyslechla, že včetně uplynulých týdnů nesmí na okruh nastoupit dvaadvacet měsíců.

Abigail Spearsová měla na předminulém grandslamu za spoluhráčku Nadju Kičenokovou. Zatímco u ukrajinské tenistky se žádná podezření s dopingem neobjevila, Spearsová musela čekat na definitivní rozhodnutí o své budoucnosti. A to pro vítězku smíšené čtyřhry Australian Open 2017 nedopadlo dobře.

Američance byl totiž potvrzený trest za užívání testosteronu a prasteronu. Podle tvrzení Spearsové se látky dostaly do těla po užití předepsaných prášků, které měly být doplňkem stravy. ITF sice přijala skutečnost, že bývalé desáté tenistce čtyřhry neměly zakázané náležitosti pomoci ke sportovnímu výkonu, přesto zůstala neoblomná a udělila jí trest na dvaadvacet měsíců.

Trest by měl vypršet šestého září příštího roku, v té době ale současné pětatřicáté hráčce deblu bude přes čtyřicet let. O tom, zda Abigail Spearsová hodlá pokračovat v kariéře, ještě nevydala prohlášení.

Spearsová se českým fanouškům mimo jiné představila na Wimbledonu 2018, kdy společně s Alicjí Rosolskou v semifinále narazily na Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou, se kterými prohrály 5:7, 4:6.