Důležité týdny. Djokovič letos může překonat Federera

- Radek Štohl

Obhajoba titulu Australian Open stačila, aby se Novak Djokovič vrátil na první místo světa. Na vrcholu žebříčku v pondělí načíná 276. týden, což je v současnosti třetí nejlepší počin v historii. Ještě letos by však mohl tento rekord pokořit.

Osmý titul z Australian Open. Celkově sedmnáctá trofej z grandslamu. Ale také vypadnutí Rafaela Nadala ve čtvrtfinále Melbourne. To vše pomohlo dvaatřicetiletému hráči, aby znovu mohl ohrožovat dvojici Pete Sampras, Roger Federer.

Pokud Novak Djokovič na nejvyšší příčce setrvá do druhé poloviny dubna, tak překoná Peta Samprase. Američan na první pozici pobyl dlouhých 286 týdnů. Djokovič se před legendárního tenistu může dostat dvacátého dubna.

Cílevědomý srbský hráč ale rozhodně pomýšlí ještě výše. Na tu nejvyšší metu. Na vedoucího Rogera Federera potřebuje stáhnout ještě čtyřiatřicet týdnů, nejdřív se před ním může objevit pátého října.

Vše ale má jednu podstatnou podmínku. Djokoviče do té doby nesmí z trůnu sesadit žádný z jeho pronásledodvatelů. Druhý Rafael Nadal na věčného rivala ztrácí jen 325 bodů. Oba tenisté přitom loni po Australian Open nezažili vydařené turnaje.

Djokovič za Indian Wells (3. kolo), Miami (osmifinále) a Monte Carlo obhajuje pouhých 315 bodů, přičemž v sázce jich bude 3 000. Nadal v minulé sezóně na tom nebyl o moc lépe. V Acapulcu prohrál v osmifinále (45 bodů), v Miami nestartoval vůbec, Indian Wells a Monte Carlo pro něj shodně skončilo v osmifinále.

Kdo z nich letos využije horší loňské období? A pomůže to Djokovičovi překonat další z rekordů? Hodně nám napoví první Masters letošního roku. Ten v Indian Wells začíná devatého března.