Soudy Australian Open: Češky opět zářily! Famózní deblistky, bude Krejčíková superstar?

- Radek Štohl

Český tenis zažil další zdařilý grandslam. Barbora Krejčíková podruhé v řadě dobyla Australian Open, Barboře Strýcové chyběl jediný úspěšný zápas od titulu ze ženské čtyřhry. V té velmi daleko došel debl Krejčíková, Siniaková, který nestačil na dvojici Strýcová, Sie. O skvělý výsledek se postarala také Petra Kvitová ve dvouhře.

Češka k neutahání. Tak by se v posledních dnech a týdnech dalo mluvit o Barboře Krejčíkové, která během sedmnácti dní absolvovala patnáct zápasů. V osmi dnech dokonce sehrála deset zápasů ve čtyřhře, což ji dovedlo ke dvěma skvělým úspěchům. Ale pojďme popořádě.

Ještě před působením v silném deblu se Krejčíková snažila projít kvalifikací dvouhry. Nejen že v Melbourne poprvé okusila hlavní soutěž, na grandslamovém turnaji rovněž premiérově uspěla v prvním kole. Následující zápas jí ale vystavila stopku ve formě hrající Jekatěrina Alexandrovová, se kterou prohrála ve dvou sadách.

O to více se ale čtyřiadvacetiletá hráčka mohla zaměřit na čtyřhru. V ryze ženské části si na zdejším podniku připsala dosud největší úspěch, když společně s Kateřinou Siniakovou postoupila do semifinále. Češky ve všech vítězných duelech musely odehrát třísetové zápasy, přičemž si postupně poradily s debly Friedsamová, Siegemundová (6:4, 4:6, 6:1), Flipkensová, Townsendová (3:6, 6:1, 6:3), Keninová, Matteková-Sandsová (7:5, 3:6, 7:5) a Dabrowská, Ostapenková (3:6, 6:2, 6:3). Až v semifinále ani napodruhé nestačily na dvojici Strýcová, Sie (2:6, 3:6).

Druhý úspěch v mixu
Barbora Krejčíková k tomu stejně jako loni zasáhla ještě do mixu. A rovněž si odvezla titul. Ačkoliv se tentokrát nemohla spolehnout na velezkušeného Raajeva Rama, který se po zdravotních problémech rozhodl soustředit jen na mužskou čtyřhru, tak s novou volbou Nikolou Mektičem neudělala chybu.

Dva špičkoví deblisté museli během turnaje čelit nepříjemným soupeřům a odehrát tři super tiebreaky, všechny klíčové situace ovšem ustáli. Na úvod si poradili se zkušenou dvojicí Peschkeová, Koolhof 7:5, 6:2, následně zvládli klání s nevyzpytatelným párem Anisimovová, Kyrgios 4:6, 6:4, 10:8. Ve čtvrtfinále až překvapivě rychle zametli s dvojicí N. Kičenoková, Bopanna 6:0, 6:2.

Semifinále postavilo Krejčíkové s Mektičem do cesty debl Dabrowská, Kontinen, který přehráli 3:6, 6:3, 10:5. Nejtěžší zkouška je následně čekala ve finále. Utkali se s loňskými šampiony US Open Bethanie Mattekovou-Sandsovou, Jamie Murrayem. První set prohráli 5:7, následující dvě části již patřily pátým nasazeným, kteří vyhráli 5:7, 6:4, 10:1 a slavili tak titul.

Strýcová skončila těsně pod vrcholem
Letošní úspěchy Čechů se převážně odehrály ve čtyřhře. Velkou měrou k tomu znovu přispěla Barbora Strýcová, která po boku Su-wej Sie došla až do finále. Nejvýše nasazený pár během této cesty neztratil jedinou sadu. Kromě úspěšného semifinále proti Krejčíkové se Siniakovou vyřadil dvojice Bouzková, Zidanseková (6:3, 7:5), Davisová, Golubicová (6:1, 7:5), Juraková, Stojanovicová (6:4, 6:4), Bradyová, Dolehideová (6:2, 6:2). Až v zápase o titul padl s deblem Babosová, Mladenovicová 2:6, 1:6. 

Opomenout nejde ani výtečné vystoupení Petry Kvitové ve dvouhře. Loňská finalistka sice vypadla "již" ve čtvrtfinále s Ashleigh Bartyovou, světové jedničce ovšem v prvním setu pořádně zatápěla. Během úvodních čtyř duelů ke všemu jen ztratila tiebreak s Marií Sakkariovou, kterou v osmifinále přehrála 6:7(4), 6:3, 6:2.

Český tenis cenného výsledku dosáhl mezi juniory. Linda Fruhvirtová přes neúspěšné počínání v prvním kole dvouhry válela ve čtyřhře, ve které společně s Lotyškou Kamillou Bartoneovou postoupila do semifinále. Ve čtvrtfinále této soutěže skončili Dalibor Svrčina a Linda Nosková.

Podnik v Melbourne se tak dá považovat za více než úspěšný. Češi navázali na výborné výkony z poslední doby, na uplynulých pěti grandslamech hned čtyřikrát někdo z nich hrál o titul. Naváží na to na French Open?